tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μέχρι τον Οκτώβρη η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του  Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)  παραχώρησαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.
Πέρα από την παρουσίαση του νέου site του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και των νέων εφαρμογών για την υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τέθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα σχετικά με την ασφάλιση και την συνταξιοδότηση από 1.1.2017.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και ότι από τέλος του 2017 και μετά η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Ανέφερε ακόμη ότι τα χρήματα των προστίμων που τα οποία θα εισπράττονται για την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας θα πηγαίνουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι από 1.1.2017 ο ΕΦΚΑ βρίσκεται παντού, ενώ επισήμανε ότι στη νέα ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, η οποία λειτουργεί από σήμερα, πριν την 16 Ιανουαρίου θα έχουν μεταφερθεί όλες οι εφαρμογές της κοινωνικής ασφάλισης στο νέο site.
Εξήγησε επίσης ότι η αίτηση για την συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά, ότι ο νέος online ηλεκτρονικός λογαριασμός ασφαλισμένου, αντικαθιστά τα παλαιά ένσημα και ότι θα λειτουργεί πλέον νέος  τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών, το 1555.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναγνώρισε ότι η εισφοροδιαφυγή είναι το μεγάλο θέμα, σημειώνοντας ότι οργανώνονται τα ΠΕΚΑ, τα 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης έναντι 3 τα οποία υπήρχαν μέχρι σήμερα, με κεντρικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα στελεχωθούν με περίπου 1.000 από τους συνολικά 8.500 εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στα Ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται πλέον στον Ε.Φ.Κ.Α..
Διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του Ο.Γ.Α. Αθανάσιος  Μπακαλέξης.