tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μήνυμα Στουρνάρα για τις μεταρρυθμίσεις

Αν η Ελλάδα κάνει πίσω στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Αν η Ελλάδα κάνει πίσω στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ηχηρό μήνυμα πως «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο τήρησης των μεταρρυθμίσεων, διαφορετικά θα κινδυνεύσει να χάσει επενδύσεις» αποστέλλει, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία, καθώς οι αγορές θα παρακολουθούν την περίπτωση της Ελλάδας, αμέσως μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το insider.gr, όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας, κάθε πισωγύρισμα της Αθήνας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα πλήξει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών, την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για την έξοδο από τα πακέτα διάσωσης μετά από οκτώ χρόνια κρίσης.

«Οι αγορές περιμένουν να δουν εάν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για επιπλέον μεταρρυθμίσεις μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου», δηλώνει ο κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει: «Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους – που επετεύχθη μετά το Eurogroup της 20ης Ιουνίου – θα ήταν αρκετή για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μια σταθερή και καλή επένδυση».

«Αμέσως μόλις σταθούμε στα πόδια μας, οι αγορές θα υιοθετήσουν μια σκληρή στάση (απέναντι στην Ελλάδα). Θέλουν να δουν πως θα συμπεριφερθούμε και τι θα κάνουμε μετά τις 20 Αυγούστου», προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης. «Οι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την ατζέντα της οικονομικής της πολιτικής. Εάν δουν πισωγύρισμα από την πλευρά της Ελλάδας, τότε και οι ίδιοι θα φύγουν. Εάν όμως αισθανθούν ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία», σημειώνει, επίσης, ο κ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο διοικητής της ΤτΕ στέκεται στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκφράζει την ανάγκη να «είμαστε πιο φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες μείωσής τους. Οι τράπεζες θα πρέπει πιο εντατικά να επιδιώξουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Πηγή : insider.gr