tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μιχ.Μαΐλλης: Χρειάζεται εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, κατά την ομιλία του στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Επιμελητηρίου.

«Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει χρέος να συμφωνήσει στην εκτέλεση ενός εθνικού σχεδίου, που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, οδηγώντας την οικονομία σε μια πορεία μεγάλης ανάπτυξης και ευημερίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, κατά την ομιλία του στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Επιμελητηρίου.
Έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο, η οποία, όπως είπε, εφαρμόζοντας στα δημοσιονομικά τον κανόνα «δεν ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που εισπράττουμε» αντιμετώπισε το μνημόνιο ως ευκαιρία αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας, το εφάρμοσε και, ήδη, πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%.
Ανάλογα, συνέχισε ο ίδιος, έπραξαν και οι Ιρλανδοί. «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάθισαν μαζί και χάραξαν μια κοινή στρατηγική για να ανακάμψει η χώρα», ενώ στην Ελλάδα, έχουμε χάσει το δρόμο της ανάπτυξης.
Μίλησε για αδιέξοδη πολιτική υπερφορολόγησης, «η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στην οικονομία που προκαλούν τα προβλήματα ρευστότητας, η επιβολή των capital controls και η μη επίλυση του ζητήματος των κόκκινων τραπεζικών δανείων».
«Σαν αποτέλεσμα της διάρκειας και της έντασης της κρίσης, χαρακτηριστική είναι η τάση φυγής μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και η φυγή νέων ανθρώπων και ειδικά νέων με σπουδές και προσόντα, νέων που τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου για να προσθέσει ότι «η καθυστέρηση υλοποίησης συμφωνηθέντων μέτρων, η καθυστέρηση των αξιολογήσεων δεν βοηθάει στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης, που είναι η βασική προϋπόθεση για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να μπει επιτέλους σε μία αναπτυξιακή πορεία».
 
Πηγή: praktoreio-business.gr