tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μοσκοβισί : Ωρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση

Καθοριστικό για τις εξελίξεις θεωρείται το διάστημα που ακολουθεί έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Καθοριστικό για τις εξελίξεις θεωρείται το διάστημα που ακολουθεί έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η αξιολόγηση και το χρέος στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Αθήνα του Eπιτρόπου Oικονομικών και Nομισματικών Yποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας και σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη συζήτηση. Προσέθεσε ότι στο κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης και ότι ήδη έχουμε επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, για να σημειώσει ότι «θέλουμε να είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και πως «τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάτπυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν εφικτό το στόχο να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στο Eurogroup, ενώ σημειώνουν ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο νέων μέτρων μετά το 2018.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση», σημειώνοντας ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία. Ανέφερε ότι «η Κομισιόν ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάπτυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι’ αυτό». Επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα». «Και τώρα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής. Ανέφερε δε, ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και η ευημερία στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Υποστήριξε παράλληλα, πως είναι είναι τέσσερα τα στοιχεία τα οποία είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας. Πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί το μεσημέρι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως έχει έρθει η ώρα οι εταίροι να συζητήσουν και να αποφασίσουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η β’ αξιολόγηση είναι σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει την εμπιστοσύνη μας», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας ότι θα εισηγηθεί στο Eurogroup να προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του, για την αξιοπιστία όλου του ελληνικού προγράμματος. Τέλος, υπογράμμισε τον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε.

Πηγή ΕΡΤ

ΣΒ