tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Μπλοκάρει” το έργο στο Ελληνικό η Περιφέρεια Αττικής

Με προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο απαντά η Περιφέρεια Αττικής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας

Με προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο απαντά η Περιφέρεια Αττικής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), κατηγορώντας το παράλληλα για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, καθώς το Ταμείο ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τη Lamda Develpment, σύμφωνα με την «Realnews».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Χρήστου Καπάνταη, ο οποίος κάνει λόγο ότι η Περιφέρεια δεν θα επιτρέψει τη υπογραφή της σύμβασης, και ανακοίνωσε ολομέτωπη επίθεση «προκειμένου να αποτρέψει το ξεπούλημα της έκτασης».

Τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια θα καταθέσει ένσταση στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά της σύμβασης της μεταβίβασης του ακινήτου στη Lamda Development, η οποία συμφωνήθηκε να γίνει με τίμημα 222% κάτω από την πραγματική του αξία, όπως αυτή αποτιμήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο έπαιξε ρόλο τεχνικού συμβούλου του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάνταη, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να καταθέσει τον φάκελο της ένστασης, μόλις εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου, ενώ έκανε γνωστό ότι θα γίνουν κινήσεις μέσω και άλλων νομικών οδών, τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό, κατά της μεταβίβασης που «ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζει μόνο τα υψηλά κέρδη του επιχειρηματία με πολύ χαμηλό ρίσκο».

Η μελέτη του ΤΕΕ

Η περιφέρεια θα χρησιμοποιήσει στον αγώνα της τη μελέτη του ΤΕΕ, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως «συντηρητική» αναφορικά με την γνωμάτευση της.

Σύμφωνα με αυτή η αξία της έκτασης των άνω των 6.000 στρεμμάτων του Ελληνικού αποτιμάται περίπου στα 3 δισ. ευρώ, τη ώρα που η συμφωνία Lamda Develpment- ΤΑΙΠΕΔ έκλεισε στα 915 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μάλιστα θα καταβληθεί τμηματικά ως το 2030.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης» εξαπέλυσε μύδρους, κάνοντας λόγο για «πέπλο αδιαφάνειας του ΤΑΙΠΕΔ που πρέπει να ξεσκεπαστεί», ενώ τόνισε ότι «δε υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα να αλλάζουν οι όροι ενός διαγωνισμού κατά τη διάρκεια του και να παρέχονται πρόσθετα μπόνους, όπως η χρήση καζίνο ή να κατατίθενται ολόκληρα νομοσχέδια που να εξυπηρετούν τη συγκεκριμένη επένδυση».

Πηγή www.capital.gr