tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Να γιατί δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Χθες υπήρξε ακόμη μία προειδοποίηση από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, μετά την 15η Ιουλίου.

Χθες υπήρξε ακόμη μία προειδοποίηση από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, μετά την 15η Ιουλίου.

Ο λόγος είναι απλός και σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ. Αν ανακοινωθεί και άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής, πάει πίσω όλος ο σχεδιασμός για την έγκαιρη ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο taxis, με συνέπεια να περιοριστεί και ο αριθμός των δόσεων καταβολής του φόρου. Δηλαδή θα πιεστούν ακόμα περισσότερο οι φορολογούμενοι που θα πρέπει να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε λιγότερους μήνες.

 

Μοναδική περίπτωση να δοθεί μια ολιγοήμερη σιωπηρή παράταση είναι να υπερφορτωθεί το σύστημα και να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

 

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι μέχρι και χθες το μεσημέρι, είχαν εκκαθαριστεί 5.269.350 δηλώσεις εκ των οποίων: το 1.911.337 είναι χρεωστικές με τον επιπλέον φόρο να ανέρχεται συνολικά στα 2,555 δισ. ευρώ (1.336 ευρώ ο μέσος φόρος).

 

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φθάνουν τα 905.000 με τον προς επιστροφή φόρο να υπολογίζεται στα 255,6 εκατ. ευρώ ενώ ο μεγάλος όγκος των εκκαθαριστικών (2.453.158) είναι μηδενικά.

 

Σε ποσοστά, το 36,27% αφορά σε χρεωστικά εκκαθαριστικά, το 17,17% σε πιστωτικά και το 46,56% σε μηδενικά.

 

Η καθαρή θέση του Δημοσίου από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

 

Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ακολουθούν άλλες 2 διμηνιαίες δόσεις. Η μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και η άλλη στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Όσον αφορά στον φετινό ΕΝΦΙΑ, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά από τώρα σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί.

 

Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων, και ειδικότερα από το πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του συγκεκριμένου φόρου στο taxis.

 

Παύλος Τσακίρης

 

Πηγή : www.euro2day.gr