12/03/2018 | 11:05
"Να ληφθούν μέτρα για τους τραμπούκους που καταστρέφουν περιουσίες"
"Να ληφθούν μέτρα για τους τραμπούκους που καταστρέφουν περιουσίες"

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" της Κυριακής 11 Μαρτίου 2018.


Για πόσο καιρό ακόμα η Πολιτεία θα ανέχεται τους μπαχαλάκηδες, που ανενόχλητοι καταστρέφουν τις περιουσίες των μικρομεσαίων; Η εικόνα των οδών Ερμού και Πατησίων μετά τις καταδρομικές επιθέσεις των τραμπούκων ήταν αποκαρδιωτική. Δεκάδες καταστήματα είχαν υποστεί μεγάλες φθορές, κατεβάζοντας αναγκαστικά ρολά μέχρι να επιδιορθωθούν. Δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη για να θεωρούμε κάτι αναμενόμενο τις σπασμένες βιτρίνες και την καταστροφή εμπορευμάτων. Υποτίθεται ότι είμαστε στο πιο ζωντανό σημείο μίας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης και άρα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια για πολίτες και επιχειρηματίες.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και δυστυχώς ακόμα αναπάντητα… Γιατί δεν παρενέβησαν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τόσων συναδέλφων; Γιατί σε πολλές περιπτώσεις η Αθήνα μοιάζει με ανοχύρωτη πόλη; Είναι δείγμα δημοκρατίας η καταστροφική μανία κάποιων δεκάδων κουκουλοφόρων που επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας; Έχει αναρωτηθεί κανείς από τους υπεύθυνους τι σημαίνει για έναν άνθρωπο του μεροκάματου να κλείνει για μέρες το μαγαζί του και να επιβαρύνεται με το κόστος επιδιόρθωσης, ειδικά αυτές τις εποχές της οικονομικής κρίσης; Δεν θα μειωθεί η εμπορική κίνηση στο κέντρο της πόλης, μετά από τόσο σοβαρά περιστατικά και τι συνέπειες θα επιφέρει για τους τζίρους των καταστημάτων;
Καλούμε τους υπεύθυνους να πάρουν θέση και να προχωρήσουν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να σταματήσει επιτέλους η στοχοποίηση των μικρομεσαίων από τις ορδές των τραμπούκων. Η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει και είναι στο χέρι της Πολιτείας να πατάξει μια για πάντα τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με διεκδίκηση δικαιωμάτων και λαϊκούς αγώνες.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες που έπεσαν θύματα της καταστροφικής μανίας των κουκουλοφόρων. Περιμένουμε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μεριμνήσει ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά και τον καλούμε σε διάλογο για να αντιμετωπιστεί καλύτερα το πρόβλημα. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε να καταστρέφονται συνάδελφοί μας, οι οποίοι ούτε προκάλεσαν, ούτε και είχαν την οποιαδήποτε σχέση με πράξεις που πυροδότησαν την οργή των τραμπούκων. Η Πολιτεία δεν αρκεί να καταδικάζει στα λόγια τέτοιες φασιστικές πρακτικές, οφείλει να δείχνει με έργα ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε μία δημοκρατία.

Σχετικές Ειδήσεις