tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα συνάντηση σήμερα Σαμαρά-Βενιζέλου

Τρόικα, «αγκάθια» και αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας, τα θέματα που θα συζητηθούν.

Τρόικα, «αγκάθια» και αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας, τα θέματα που θα συζητηθούν.

Η στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά απέναντι στην τρόικα που επιστρέφει για την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο- που αναχωρεί για την Κομισιόν- στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, είναι τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα το υπουργείο Άμυνας να αναλάβει ο πρωθυπουργός, αλλά διαβεβαιώνουν ότι ο νέος υπουργός θα προέρχεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

 

Στο θέμα των απαιτήσεων της τρόικας, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει από το περασμένο καλοκαίρι, ιδίως στα εργασιακά, καθώς μπορεί να διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό, τορπιλίζοντας επίσης τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει την τρόικα για την ανάγκη να παραμείνουν εκτός ατζέντας ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει κινήσεις από τον κ. Σαμαρά, ενώ οι ίδιες πηγές αφήνουν να διαφανεί ότι η τρόικα αποδέχεται στην παρούσα φάση να μην ανοίξει θέμα Ασφαλιστικού, μεταθέτοντας τις σχετικές συζητήσεις για την προσεχή άνοιξη.

 

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι η τρόικα δεν θα επιμείνει στο αίτημα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ προειδοποιούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων, το οποίο έχει ήδη τροποποιηθεί εντός του 2014. Επιπλέον θα επιδιώξει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για το λοκάουτ, προβάλλοντας και τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Αυτό που πιθανότατα θα δεχθεί η κυβέρνηση είναι να γίνουν ευρύτατες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με ουσιαστική περικοπή στα λεγόμενα συνδικαλιστικά  προνόμια.

 

Πηγή : vima.gr