tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα “βουτιά” για το “επιχειρείν” στην Ελλάδα…

Χρονοβόρες και γραφειοκρατικές οι διαδικασίες για την καταχώρηση της ακίνητης περιουσίας- Οι γείτονες "πετάνε"

Γράφει ο Γιώργος Παππούς, δημοσιογράφος, συνεργάτης του Ε.Ε.Α. 

 

Όταν η Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφει σημαντικές βελτιώσεις στα κανονιστικά πλαίσια 128 χωρών, αλλά η Ελλάδα κατρακυλά 5 σκαλοπάτια χαμηλότερα, αυτό είναι στοιχείο που πρέπει να προβληματίζει. Ο προβληματισμός γίνεται, μάλιστα, πιο έντονος αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι γειτονικές χώρες- ακόμα και η Αλβανία- κινούνται πάνω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα. 

Οι δείκτες της ετήσιας έκθεσης Doing Business αποτυπώνουν τη σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα και προσγειώνουν ανώμαλα στην πραγματικότητα όσους μιλάνε για "next big thing", για "come back", για αλλαγή σελίδας, για οριστική έξοδο από την κρίση, για μετατροπή της χώρας σε… φάρο επενδύσεων, για… για… για…

Η χώρα μας κατατάσσεται φέτος στην 72η θέση επί συνόλου 190 κρατών, δηλαδή πέντε σκαλοπάτια χαμηλότερα από την περσινή «επίδοση» της 67ης θέσης. Όταν, μάλιστα, αναζητήσει κανείς τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις του προηγούμενου χρόνου θα διαπιστώσει ότι πραγματική βελτίωση υπάρχει μόνο στις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 39η θέση. Αντιθέτως, καταγράφεται επιδείνωση όσον αφορά στην καταχώρηση των ακινήτων, αφού η διαδικασία έγινε ακόμα πιο γραφειοκρατική.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 153η θέση (!), με 11 διαδικασίες, 20 ημέρες απαιτούμενου χρόνου χωρίς να συνυπολογίζεται ο χρόνος για τη συγκέντρωση των αναγκαίων πληροφοριών, ενώ το κόστος υπολογίζεται στο 4,8% της αξίας του ακινήτου!

Και τι γίνεται με το φλέγον θέμα της φορολογίας ή μάλλον της υπερφορολόγησης; Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 65η θέση, καθώς το σύνολο φόρων και εισφορών επί των κερδών, υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 51,9%.

Και τι γίνεται στη γειτονιά μας; Η ΠΓΔΜ κατατάσσεται στη 10η θέση, η Αλβανία στην 63η, η Τουρκία στην 43η, η Βουλγαρία στην 59η θέση. Με ποιους "συνορεύει" η Ελλάδα στο Doing Business; Με το Βιετνάμ, την Κιργισία, την Ουκρανία και τη Μογγολία! Κι αυτό τα λέει όλα…