tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα Υπηρεσία Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων μεγάλης φοροδιαφυγής

Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος», με καθοδήγηση και συντονισμό λειτουργίας απο τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος

Με το νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή συστήνεται στο Υπουργείο Οικονομικών νέα υπηρεσία, επιπέδου Διεύθυνσης με τίτλο «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος», της οποίας την καθοδήγηση και το συντονισμό λειτουργίας έχει ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.

 

Με τη σύσταση της νέας διεύθυνσης ερευνών οικονομικού εγκλήματος επιδιώκεται η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού για την καταπολέμηση φορολογικών και άλλων απολύτως συναφών οικονομικών εγκλημάτων. Οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών φορέων για την καλύτερη προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Η ραγδαία ανάπτυξη του οικονομικού εγκλήματος και η συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων, καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και τη διευκόλυνση του έργου των εισαγγελικών λειτουργών για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Οι προτεινόμενες διατάξεις κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν διαδικασίες που σχετίζονται με φορολογικά και άλλα οικονομικά εγκλήματα, οι καθυστερήσεις των οποίων είναι εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας μας.

Η σύσταση της νέας υπηρεσίας θα συμβάλλει στην αποτελεσματική και συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ με τη σύσταση του διϋπηρεσιακού συντονιστικού οργάνου καταπολέμησης φορολογικού εγκλήματος, επιδιώκεται η συνεργασία και η αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών παράλληλα με την αποφυγή αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων με το ελεγκτικό έργο της Α.Α.Δ.Ε., ενισχύεται ο συντονισμός των δράσεων της Υπηρεσίας και η παρακολούθηση της πορείας των υποθέσεων που αφορούν σε μείζονος ποινικής απαξίας φορολογικά εγκλήματα και οποιαδήποτε άλλα συναφή οικονομικά εγκλήματα, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Με τις ρυθμίσεις αυτές ουσιαστικά αναδιαρθρώνεται η δομή του Υπουργείου Οικονομικών και επηρεάζονται άμεσα οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Έμμεσα όμως, οι ρυθμίσεις έχουν αντίκτυπο και σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες, καθώς δίνεται πλέον ιδιαίτερη έμφαση στη διερεύνηση και διαλεύκανση της μείζονος σημασίας και ποινικά αξιόλογης φοροδιαφυγής.

Πηγή: Taxheaven

 

 

 

Σ