tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέοι φόροι 2018

* Του Θρασύβουλου Μίαρη 

* Του Θρασύβουλου Μίαρη 


Στις εισπράξεις  φόρων και εισφορών φαίνεται πως στηρίζεται και ο προϋπολογισμός του 2018 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,4% και μείωση της ανεργίας στο 19%.
Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018 από το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 951 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα προ των πυλών είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ για πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
1. Τέλος η έκπτωση για ιατρικές δαπάνες. 
2. Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου
3. Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη.
4 .Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ στα νησιά εξαιρούνται μόνο για 6 μήνες μόλις 5 από τα 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου όπου θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.
5. Φόρος στα ξενοδοχεία. Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου και αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.
Συγκεκριμένα, η διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα θα επιβαρύνεται ημερησίως με ποσό 4 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 1,50 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων και 0,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, η διαμονή σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση με 0,50 ευρώ ημερησίως, χωρίς κλιμάκωση.