tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο ακατάσχετος λογαριασμός, σημείο τριβής κυβέρνησης-θεσμών

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται να δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν όλοι –επιχειρήσεις και επαγγελματίες- ακατάσχετο λογαριασμό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται να δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν όλοι –επιχειρήσεις και επαγγελματίες- ακατάσχετο λογαριασμό.

 

Όπως τόνισαν χθες οι Θεσμοί στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός θα δοθεί μόνο σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το δημόσιο.

 

Στόχος των θεσμών είναι μέσω της επέκτασης των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα να πιεστούν και να έρθουν σε συμφωνία με όσους χρωστούν, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν προβλήματα υπερχρέωσης και καθυστερούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Πάντως η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς την ύπαρξη ενός, έστω μερικώς, ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού θα σημάνει βέβαιο θάνατο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είναι υπερχρεωμένοι και έχουν επιβληθεί εναντίον τους κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

 

Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να καθιερωθεί ένας πλήρως ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες).

 

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με νέα πρόταση για την καθιέρωση ενός μερικώς ακατάσχετου λογαριασμού. Δηλαδή από τον λογαριασμό των εισπράξεων από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα θα πληρώνονται τρέχοντες φόροι και εισφορές και από το υπόλοιπο ένα μέρος θα ήταν ακατάσχετο.

 

Και αυτή η πρόταση όμως έπεσε στο κενό και τώρα η συζήτηση για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό έχει μεταφερθεί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

 

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να υπάρξουν άλλου είδους ενισχυμένα κίνητρα προκειμένου να επιλέξουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου λιανικής να εγκαταστήσουν συσκευές αποδοχής καρτών POS. Τέτοιου είδους κίνητρα είναι η θέσπιση πρόβλεψης για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους από κάρτες.

 

Πηγή : www.capital.gr