tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Αλέξης Τσίπρας για το χρέος και την ελληνική οικονομία

Στη δευτερολογία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του χρέους αλλά και σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Στη δευτερολογία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του χρέους αλλά και σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

 

«Η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα δώσει ώθηση και στην ευρωπαϊκή άρα και στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι «η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με σχεδιασμό που αφορά την "εσωτερική κουζίνα", αλλά ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι θέμα στρατηγικής και είναι κρίσιμο μέγεθος. Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές. Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα. Αύριο θα είναι αργά, πολύ αργά», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι «ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή: Στο εσωτερικό για να μη γίνουμε κομπάρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό -είπε- είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις. Οι προηγούμενοι όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους δεν τολμούσαν καν να μιλήσουν γι' αυτό. Εμείς έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε ότι η οικονομία ανακάμπτει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις προβλέψεις, ενώ έχουμε την σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό, μικρό μεν αλλά θετικό, πρόσημο ανάπτυξης. Εμείς όμως δεν θέλουμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια. Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν».

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν για τις τηλεοπτικές άδειες και τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από τότε που έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ζούμε με τα χαρακτηριστικά που είχε η διαβολοβδομάδα του δημοψηφίσματος», είπε ο πρωθυπουργός. «Στη Βουλή μίλησα για διαρκές μιντιακό πραξικόπημα. Στόχος είναι να ρίξουν μια εκλεγμένη, δύο φορές από τον λαό, κυβέρνηση. Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης και χτυπημάτων κάτω από τη μέση, μας πεισμώνουν. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας και τη γνωστή φράση του Ηλία Ηλιού ότι «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

 

«Αυτό θα κάνουμε, ο νόμος σε αυτήν την χώρα θα εφαρμοστεί», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ. «Οι δικαστές πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους», είπε χαρακτηριστικά. «Ούτε η εκτελεστική, ούτε η δικαστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή».

 

Επίσης, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν θετικά στην προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Αν ακόμα και τώρα, στην ύστατη αυτή προσπάθεια, επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν», τόνισε.

 

 

Οσον αφορά το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται. Για να τον κερδίσουμε χρειαζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία. Τους αγώνες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες της. Και σε αυτό το πεδίο υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός. Όλοι μας συνομολογήσαμε και συμεπαράναμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Γιατί έχουμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις: Την ανοικοδόμηση της νεολαίας μας, που δίνει έναν γενναίο αγώνα με εντιμότητα και θάρρος και χρειάζεται την στήριξή μας, πολιτικά και οργανωτικά. Την ισχυροποίηση των τοπικών οργανώσεων για να είμαστε έτοιμοι για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Και εδώ χρειάζεται σχέδιο παρέμβασης και σχέδιο συμμαχιών».

 

 

Πηγή : www.iefimerida.gr