tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Γιούνκερ στηρίζει την ελληνική προσπάθεια

«Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα»,

Όπως είναι γνωστό ο κ. Γιούνγκερ επισκέπτεται την Ελλάδα και κατά την μονοήμερη παραμονή του, συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό, ενώ θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ώρα 19.30).

 

Κατά την υποδοχή, στο μέγαρο Μαξίμου, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Καλωσορίζω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και έναν υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κομισιόν.

«Θα ανταλλάξουμε σκέψεις για την σταθεροποίηση της σχέσης κυβέρνησης-Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα και να οδηγηθεί στην δίκαιη ανάπτυξη και σε μια αισιόδοξη προοπτική για το λαό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο και δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

«Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες γιατί η Ελλάδα δεν ήταν στο σωστό δρόμο και η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα είχαν κάνει λάθη» είπε.

«Στη συνέχεια συναντηθήκαμε πολλές φορές για να αμβλύνουμε αυτές τις γωνίες και η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και η ανεργία βρίσκεται σε πτώση, όχι βέβαια ικανοποιητική» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχουν απελευθερωθεί κονδύλια για την Ελλάδα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο λαός «θα πρέπει να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».

«Η Ελλδα ήταν και θα είναι ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος και θα πρέπει να θέσει στη διάθεση του λαού της ένα κράτος πιο ισχυρό και πιο καλά οργανωμένο. Είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί για αυτό».

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, εκφράζοντας τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες. «Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος και γι' αυτό κανείς δεν θα πρέπει να προσβάλει του Έλληνες. Ζητώ σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, διότι τα πράγματα έχουν αλλάξει» τόνισε.

 

«Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Euronews», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Γιούνκερ, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρει ότι κάτι έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του 2015 και κανείς δεν υποστηρίζει σοβαρά το Grexit και πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι Αρχές της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία, σεβαστή και από τις δύο πλευρές. «Αγωνίστηκα σκληρά για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κατά την άποψη μου ούτε η ΕΕ ούτε η ζώνη του ευρώ θα είναι πλήρεις χωρίς την Ελλάδα» τονίζει.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε καμία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια. Εκφράζει, μάλιστα, τον θαυμασμό του για τους Έλληνες, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί και δηλώνει «περισσότερο ικανοποιημένος από ό,τι νόμιζα ότι θα μπορούσα να είμαι το καλοκαίρι του 2015».

Σε ερώτηση για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, τονίζει ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πως οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται.

Ως προς τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι αυτή έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και εκφράζει την ελπίδα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως οι Έλληνες και η τουρκική πλευρά να κάνουν τα πάντα για να παραμείνει σε ισχύ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Βρετανία ο κ. Γιούνκερ εκφράζει την ελπίδα ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, καθώς αν επικρατήσει το Brexit, αυτό θα βλάψει τόσο την ΕΕ όσο και τη Βρετανία.

 

ΣΒ