tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Οι δηλώσεις προθέσεων δεν επιλύουν τα προβλήματα της αγοράς»

Άρθρου του Β' Αντιπροέδρου του ΕΕΑ κ. Νίκου Κογιουμτσή στην "Κυριακάτικη Kontra News".

Άρθρου του Β' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ κ. Νίκου Κογιουμτσή στην "Κυριακάτικη Kontra News".


Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε πολλά για τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τα μέτρα που προκρίνουν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κατ΄επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Και τα δύο κόμματα, δια μέσω των αρχηγών τους, εστίασαν στην ανάγκη ελάφρυνσης των βαρών που απειλούν σήμερα τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δραστηριότητα χιλιάδων επαγγελματιών. Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για τις εκλογές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η ρητορική κυβέρνησης και ΝΔ σχετίζεται με την ανεπίσημη έναρξη μίας ακόμα προεκλογικής περιόδου. Κανείς δηλαδή δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους ανθρώπους της αγοράς ότι όλα αυτά που ακούμε σχετικά με προθέσεις και μελλοντικές πρωτοβουλίες, δεν αποσκοπούν στο να μας πείσουν οι πολιτικοί μας για τη φιλοεπιχειρηματική πολιτική που θέλουν να ασκήσουν από εδώ και πέρα.

Η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα «ωραία» λόγια που συνήθως ακούγονται σε περιόδους που ετοιμαζόμαστε για εκλογές και που δυστυχώς δεν προχωρούν σε υλοποίηση. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την απουσία των μέτρων εκείνων που πραγματικά θα μπορούσαν να δώσουν ένα αναπτυξιακό πρόσημο που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Για παράδειγμα, δεν ακούσαμε από κανέναν συγκεκριμένες δράσεις για τον ακατάσχετο ειδικό λογαριασμό, ένα ζήτημα που πραγματικά μας «καίει». Επίσης φαίνεται να ξεχάστηκε το θέμα της αναπτυξιακής τράπεζας που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες επαγγελματιών και επιχειρήσεων στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν όλο αυτό το διάστημα της δεκαετούς κρίσης.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα του εξορθολογισμού των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για τον οποίο δεσμεύονται και τα δύο μεγάλα κόμματα. Όμως από μόνο του το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην αγορά και σίγουρα δεν μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση που προσδοκούμε όλοι μας. Αν δεν υπάρξουν ενισχυτικά μέτρα που θα πιστοποιήσουν την αλλαγή πορείας της χώρας, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πολλά πράγματα. Οι μικρομεσαίοι, οι άνθρωποι του μόχθου που δίνουν τον υπέρτατο αγώνα για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, έχουν ανάγκη από έναν ξεκάθαρο και πλήρως κοστολογημένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Που θα εστιάζει στην ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ως αντίδοτο στην κρίση και όχι σε κάποια αποσπασματικά μέτρα που θα στοχεύουν σε μία πρόσκαιρη ανακούφιση. Και κυρίως δεν θέλουν για ακόμα μία φορά να ακουστούν υποσχέσεις και «παχιά» λόγια στο βωμό μικροπολιτικών και κομματικών συμφερόντων, που όμως θα παραπεμφθούν λίγο μετά στις ελληνικές καλένδες. Έχουμε ανάγκη από έργα και από πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων μας, προκειμένου να βγούμε επιτέλους από το σπιράλ θανάτου στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί όλα αυτά τα χρόνια.