tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ – Τι είπε για φόρους, εισφορές

Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας, της φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος τετραετίας, των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/2019...

Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας, της φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος τετραετίας και των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/2019 ήταν μερικές από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
 
Εξήγγειλε συγκεκριμένα:
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Καταβολή μέχρι το τέλος του 2018 σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικών ύψους συνολικά 1 δισ. ευρώ.
  • Νομοθέτηση εντός του 2018 της σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη. Παράλληλα σχεδιάζεται και "η πλήρης αλλαγή και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα".   
  • Μείωση από 1/1/19 των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
  • Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
  • Από 1/1/19, υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
  • 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενιοσχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και 'Ατομα με Ειδικές Ανάγκες".
  • 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
  • Από 1/1/19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, και σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
  • Από 1/1/21 αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μία μονάδα του μικρού συντελεστή από 13% σε 12%.
Για το "μαχαίρι" στις συντάξεις
 
Σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις το 2019, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το '19 μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

"Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019", ανέφερε και πρόσθεσε:

"ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι και μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό".