tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι έξι πρώτες μεγάλες αλλαγές στη φορολογία το 2016

Η πρώτη δόση φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει σχετικά απλά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Έξι μεγάλες αλλαγές περιλαμβάνει η φορολογική ατζέντα του 2016, κάποιες από τις οποίες, θα κάνουν ποδαρικό τις επόμενες μέρες, ως το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα χρονιά.

Η πρώτη δόση φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει σχετικά απλά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα το πρώτο νομοθέτημα του χρόνου θα περιλαμβάνει:

1) Τις διατάξεις με τις οποίες θα θεσπίζεται το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου από ένα όριο εισοδήματος και πάνω με βάση δαπάνες που θα έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική Τραπεζική ( e- banking). Το μέτρο της επέκτασης χρήσης του πλαστικού χρήματος είχε ανακοινωθεί από το τέλος του 2015, αλλά κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητη περαιτέρω επεξεργασία πριν γίνει νόμος.

2) Την οικειοθελή αποκάλυψη των μη δηλωθέντων εισοδημάτων. Το μέτρο είναι και ένα στοίχημα για την επιστροφή των καταθέσεων που έχουν φύγει από το 2010 από τις ελληνικές τράπεζες. Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν κίνητρα που θα μειώνουν το φόρο μέχρι και 70% αν τα χρήματα έρθουν στην Ελλάδα και επενδυθούν σε ομόλογα του δημοσίου και σε μικρότερα ποσοστά αν επενδυθούν για την δημιουργία επιχείρησης ή την κατάθεση τους σε ελληνικές τράπεζες.

Η περίοδος της αποκάλυψης των εισοδημάτων εξετάζεται να είναι από 4 έως και 6 μήνες Γι αυτούς που θα αγνοήσουν την πρόσκληση θα ενεργοποιηθεί και η υπουργική απόφαση για έλεγχο τω καταθέσεων σε βάθος χρόνου 10ετίας ώστε να έχει βάση η απειλή κατασχέσεων όποιων ποσών έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν δηλωθεί στο τέλος της προθεσμίας.

3) Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο νέος ΕΝΦΙΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης σε διαδοχικές δηλώσεις, ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες μέρες θα δοθούν στην δημοσιότητα οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι «βραχύβιες». Τούτο διότι θα αντικατασταθούν μέσα στο χρόνο από ένα σύστημα υπολογισμού με βάση τις εμπορικές αξίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, φέτος αναμένεται να αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ και θα μετατραπεί σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Όλα αυτά μέσα στο χρόνο και μάλλον χωρίς να έχει υπολογιστεί και η διαπραγμάτευση που θα πρέπει να προηγηθεί με τους δανειστές για κάθε ένα από τα βήματα αυτά.

4) Η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που αναμένεται να έρθει μέχρι και το Μάρτιο. Η πρόσθετη επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2016 για τα οποία θα ισχύσει η νέα κλίμακα είναι δεδομένη, αφού η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στην φορολογία εισοδήματος.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% και θα ανακοινωθεί και η νέα κλίμακα φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια και κινητές αξίες.

5) Θα αναθεωρηθούν επίσης και τα τεκμήρια διαβίωσης σε συνδυασμό με την λειτουργία του περιουσιολογίου που θα είναι μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του θα υλοποιηθούν μέσα στο 2016.

6 Η ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με μεταφορά της επιβάρυνσης από την κτήση στην χρήση του οχήματος είναι άλλο ένα μεγάλο στοίχημα για το ΥΠΟΙΚ.
 

Πήγή www.real.gr