tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερες δράσεις κατά της φοροδιαφυγής

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: 75% των Ευρωπαίων ζητούν περισσότερες δράσεις

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: 75% των Ευρωπαίων ζητούν περισσότερες δράσεις
 

Η φοροδιαφυγή και η καταπολέμησή της αποτελούν από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την ΕΕ. Το ίδιο όμως αισθάνονται και οι πολίτες, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόματρου, το 75% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα από όσα κάνει σήμερα στον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης.  

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 74%, ενώ στην Κύπρο το 86%.

Η μάχη για δικαιότερη φορολογία στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη πριν από τις αποκαλύψεις Luxleaks και το σκάνδαλο με τα έγγραφα του Παναμά. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, οι ευρωβουλευτές πιέζουν για περισσότερη διαφάνεια και για τον τερματισμό των άδικων φορολογικών πρακτικών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία), είπε σχολιάζοντας της έρευνα του Ευρωβαρόμετρου ότι “το 75% των Ευρωπαίων προσδοκά περισσότερες δράσεις από την ΕΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: η απάντησή μας σε αυτές τις ανησυχίες πρέπει να είναι αποτελεσματική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ηγείται αυτού του αγώνα με την υιοθέτηση φιλόδοξων και συγκεκριμένων προτάσεων για την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καλώντας για αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών αποφάσεων μεταξύ των κρατών μελών και του δημοσίου. Θα συνεχίσουμε να ωθούμε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις φορολογικές τους πολιτικές, να κλείσουν τα κενά και να συντονιστούν καλύτερα και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στους πολίτες”.

Μετά την υπόθεση Luxleaks, συστάθηκαν στο ΕΚ δύο ειδικές επιτροπές για τις φορολογικές αποφάσεις. Στην τελική έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε κατά την ολομέλεια του Ιουλίου 2016, η δεύτερη ειδική επιτροπή ζητά τη δημιουργία μητρώου των δικαιούχων των εταιρειών αλλά και λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους.

Η ειδική επιτροπή για τα έγγραφα του Παναμά, ξεκινάει τις εργασίες της το φθινόπωρο του 2016, προκειμένου να εκτιμήσει τι κάνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής. Επίσης, τον Σεπτέμβριο ξεκινούν και οι εργασίες για τους κανόνες διαφάνειας των πολυεθνικών.

Πηγή: Taxheaven

 

 

 

ΣΒ