tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι κόκκινες κάρτες και οι κόκκινες γραμμές

Έχουμε γίνει κάτι σαν τους αγώνες της τρίτης κατηγορίας όπου οι κόκκινες κάρτες από το ανορθόδοξο παιχνίδι που παίζεται είναι περισσότερες και από τα φάουλ

Τα ΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΑ

Του Βαγγέλη Γιακουμή.


 

Έχουμε γίνει κάτι σαν τους αγώνες της τρίτης κατηγορίας όπου οι κόκκινες κάρτες από το ανορθόδοξο παιχνίδι που παίζεται είναι περισσότερες και από τα φάουλ.

Μια τέτοια κόκκινη κάρτα μας έδωσε ακόμη μια φορά το ΔΝΤ. Σύμφωνα εμέ πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε «κόκκινη κάρτα» στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό κατά την συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο διεθνές οικονομικό forum του Davos.

Εκεί στο χιονισμένο Νταβός με μείον 8 βαθμούς θερμοκρασία και με μεγάλη ακρίβεια διπλάσια από της Αθήνας, η κ. Λαγκαρντ εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, καθώς η άποψη του Ταμείου είναι ότι οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «περικοπή κύριων συντάξεων που δίνονται τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε».

Αμέσως , αμέσως ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου. Επιστρέψαμε πάλι  σιγά , σιγά στο ίδιο γνώριμο περιβάλλον του περασμένου καλοκαιριού, τότε που η κυβέρνηση κατήγγειλε σύμπασα την Ευρώπη , το ΔΝΤ , τους δανειστές όλους, και από την άλλη υπέγραφε νέα μνημόνια. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείξουν ότι οι πολίτες έχουν δυστροπήσει, δεν έχουν όμως ακόμη δείξει κόκκινη κάρτα στη κυβέρνηση.

Το απόθεμα ανοχής της κοινωνίας υπάρχει προς τον κ. Αλ. Τσίπρα ο οποίος και αυτός με τη σειρά του πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να δείξει εμπράκτως ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει ως ένα βαθμό τον πληθυσμό της χώρας. Να κατανοήσει τις ανάγκες μας, να ενσκήψει στα προβλήματα των επαγγελματιών , των μικρομεσαίων, της αγοράς που ασφυκτιά από τον φορολογικό στραγγαλισμό που υφίσταται.

Ταυτόχρονα , παρά την οικονομική δυσπραγία οι έλληνες ξέρουν να αντιμετωπίζουν με ψηλά το κεφάλι τη προσφυγική κρίση. Περήφανα προσφέρουν με ότι μέσα διαθέτουν χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες που χάνου σπίτια και περιουσίες. Την χώρα τους ολόκληρη. Είμαστε ως κοινωνία παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες χώρες που δεν ξεχωρίζουμε , χρώμα , φύλο , ηλικία , έτοιμοι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό βέβαια δεν το ανταλλάσουμε με το χρέος όπως κάποιοι έσπευσαν να πούνε. Η συνείδηση , το χρέος , η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά , ο αντιρατσισμός   δεν ανταλλάσσονται  με τίποτα στον κόσμο.

Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολες αποφάσεις, αλλά και προσκόμματα στον πολιτικό σχεδιασμό. Για αυτό και ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συμβιβασμό με τους εταίρους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστούν όλες οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, ειδικά για μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Ξέρει πως οι δικές του κόκκινες γραμμές αν παραβιαστούν , τότε οι κόκκινες κάρτες θα θυμίζουν παιχνίδι τρίτης εθνικής κατηγορίας.