tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι μέχρι σήμερα μεταβολές στα έντυπα Ε9, Ε2, και Ε1

όσες δηλώσεις υποβλήθηκαν με την ως άνω ρύθμιση θα έχουν και τα ανάλογα πρόστιμα

Η 9η Οκτωβρίου 2015, ήταν η τελευταία ημέρα για τις μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση του έτους 2014 (Ε9 2015), έτσι ώστε αυτές να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α., ο οποίος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από την Γ.Γ.Δ.Ε.

 

Η αρμόδια υπηρεσία (ΔΗΛΕΔ) θα προβεί στον υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α. με βάση τα ακίνητα τα οποία οι φορολογούμενοι είχαν στην κατοχή τους την 1.1.2015, και θα συμπεριλάβει τις μεταβολές που υποβλήθηκαν με τις δηλώσεις Ε9 μέχρι και τις 9.10.2015, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1212/24.9.2015.

 

Η ανωτέρω προθεσμία ίσχυε και για τις δηλώσεις Ε2 και Ε1, για διόρθωση ή δήλωση των ανάλογων στοιχείων για τα φυσικά πρόσωπα (κενά κτίσματα, οικογενειακό εισόδημα, αριθμός τεκνών, κ.λπ. ) τα οποία προσδιορίζουν τις τυχόν εκπτώσεις και απαλλαγές από τον Εν.Φ.Ι.Α..

 

Ευνόητο είναι ότι όσες δηλώσεις υποβλήθηκαν με την ως άνω ρύθμιση θα έχουν και τα ανάλογα πρόστιμα όπως αυτά προβλέπονται από το άρθρο 54 του Κ.Φ.Δ., αφού οι προθεσμίες υποβολής Ε9 – 2015 και δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, έχουν εκπνεύσει από το τέλος Αυγούστου.

 

 

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή, έκπτωση, κ.λπ. και υπό ποιες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ν. 4223/2013 ισχύουν τα ακόλουθα:

 

i.  Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.

 Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

 Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

 Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

 Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

 

ii.  Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (100%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.

 Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

 Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

 O αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

 Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

 

iii. Μείωση είκοσι τοις εκατό (20%): Η μείωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα φυσικά πρόσωπα (μόνο) που είχαν ακίνητα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κατά το προηγούμενο έτος.

 

iv. Αναστολή πληρωμής: (αφορά σε νομικά πρόσωπα).

 

 

Πηγή: TAXHEAVEN