tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Με βαριά ατζέντα μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο ώστε να έχει ένα γεύμα εργασίας με την Γερμανίδα Καγκελάριο

Με βαριά ατζέντα μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο ώστε να έχει ένα γεύμα εργασίας με την Γερμανίδα Καγκελάριο, σε μια συνάντηση που θα κρίνει εν πολλοίς την πολιτική πορεία της κυβέρνησης, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Το εάν το ποτήρι κρασί που θα πιουν οι δύο ηγέτες θα είναι … γλυκόπιοτο θα εξαρτηθεί από το γεωστρατηγικό σχεδιασμό του Βερολίνου.

Ουσιαστικά η Γερμανία θα πρέπει να ζυγίσει το εάν η άσκηση συνεχιζόμενης πίεσης στην Αθήνα για υλοποίηση δεσμεύσεων, που ωστόσο έχουν κόστος και φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στην εξουσία, «βολεύει» τα συμφέροντά του στην ανατολική Μεσόγειο.

 
Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας, όσο κι αν είναι πιο κοντά ιδεολογικά με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν αποτελεί φόβητρο για τη Γερμανία. Αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, όπως, άλλωστε, επισημαίνει δημοσίευμα της DW, που σημειώνει ότι η γερμανική πλευρά δεν αντιμετωπίζει πλέον ως «μπαμπούλα» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Βερολίνο που ίσως εκτιμούν ότι η κυβερνητική αλλαγή δε θα φέρει και τα πάνω – κάτω…
 
Αυτό αποτελεί ουσιαστικά το διαπραγματευτικό μειονέκτημα για την κυβέρνηση, καθώς το Βερολίνο αφενός μπορεί να μην αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αλλά από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πια τόσο… ανεπιθύμητος όσο παλιότερα, όπως αναφέρει ο αναλυτής Νιλς Καντρίτσκε στο επίσημο γερμανικό πρακτορείο.
 

Η ατζέντα Σαμαρά

 

Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να πείσει ότι η παραμονή του στην εξουσία διασφαλίζει τη συνοχή της ΕΕ και την απρόσκοπτη υλοποίηση των σχεδιασμών που έχει το Βερολίνο για την Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, κι αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο, που η χώρα είναι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος Κινέζων, Ρώσων κλπ..
Ως αντιστάθμισμα της σύμπλευσης με τη Γερμανία ο Πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος της σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις, το ζήτημα του χρέους και  τη νέα έξοδο στις αγορές. Αναμένεται να ζητήσει στήριξη ώστε μέσα από με ένα συνδυασμό κινήσεων όπως η έκδοση νέων ομολόγων, μια ήπια εκδοχή των stress test, η παροχή δυνατότητας χρήσης των πόρων του ΤΧΣ για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, να ισχυριστεί ότι το πρόγραμμα τέλειωσε με επιτυχία, χάρη και στην στήριξη των εταίρων και να παλέψει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Στόχος, είτε να αποφύγει τώρα τις εκλογές, που δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για το Βερολίνο, είτε να διαμορφώσει καλύτερο πολιτικό «υπόστρωμα» σε περίπτωση που δεν βρει τους 180.
Μάλιστα το δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει, ότι κ. Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες και θα εκθέσει στην καγκελάριο της δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί εάν εφαρμόσει τα «σκληρά» αιτήματα της τρόικας.
 

Η «μουγγή» αντίδραση της Γερμανίας

 

Σαφώς και το Βερολίνο δε θα ανοίξει αμέσως τα χαρτιά του. Αντίθετα θα εμμείνει στις ρήτρες του προγράμματος αλλά και σε γενικά καλά λόγια. Ο Νιλς Καντρίτσκε, γερμανός αναλυτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων σύμφωνα με την DW θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές χωρίς ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Ενδεχομένως θα του υπενθυμίσει ότι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι φοροοφειλέτες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κληθούν στο ταμείο εκείνοι που έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο γερμανός αναλυτής.
 
Πάντως ο Der Spiegel, σε ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο του, φτιάχνει κλίμα και υπογραμμίζει το άλυτο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με το περιοδικό, άνθρωποι που ζητούν αποδείξεις, δέχονται… προσβολές, ακόμη και βρισιές, με τον αρθρογράφο να εκτιμά πως το ελληνικό δημόσιο χάνει 10 δισ. ευρώ ετησίως αποκλειστικά από τον μη καταβληθέντα ΦΠΑ. Στο βάθος της όλης αυτής επίθεσης η Γερμανική εμμονή σε θέματα που κρύβουν σκοπιμότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι και η ελληνόκτητη ναυτιλία που ως μεγάλο αντίπαλο δέος για τους Γερμανούς, πάντα στοχοποιείται  ως … υπαίτια φοροδιαφυγής.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

 

Με αφορμή την επίσκεψη πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ακονίζει τα μαχαίρια του. Ο Σαμαράς κατευθύνεται ως ικέτης στην κ. Μέρκελ προσβλέποντας στην επιείκειά της, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο.
«Απομονωμένος πολιτικά προστρέχει στο τελευταίο του αποκούμπι, αφού προηγουμένως  έχει καταστήσει σαφές μέσω του Υπουργού Οικονομικών πως η μεν διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή, η δε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής συνιστά αμαρτία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί του κ. Σαμαρά προς την κ. Μέρκελ είναι η προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
« Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας, δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί και πως έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής της», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

              Πηγή www.reporter.gr