tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι προτεραιότητες της Ε.Ε. σε φορολογία και ΦΠΑ για το 2018

θα ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του φόρου, οι διεθνείς εξελίξεις και η ανταγωνιστικότητα, η ψηφιοποίηση των οικονομιών, η συνολική φορο-επιβάρυνση των επιχειρήσεων

Η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου, περιέγραψε τις προτεραιότητές της στον τομέα της φορολογίας της ΕΕ σε σημείωμα που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Ομάδας εργασίας για φορολογικά θέματα στην ΕΕ.

 
 Η Προεδρία δηλώνει ότι στο έργο της θα ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του φόρου, οι διεθνείς εξελίξεις και η ανταγωνιστικότητα, η ψηφιοποίηση των οικονομιών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, η δίκαιη κατανομή των φορολογικών εσόδων και η ειδική αντιμετώπιση της φορολογίας των πολυεθνικών εταριών.
 
Υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις, καλή διακυβέρνηση
 
Στον τομέα της άμεσης φορολογίας, οι εργασίες θα βασιστούν πάνω στα αποτελέσματα της καταπολέμησης της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών του ΟΟΣΑ / G20 (BEPS).
 
Βραχυπρόθεσμα, η βουλγαρική Προεδρία θα προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία με τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ότι αφορά τους υποχρεωτικούς κανόνες δημοσιοποίησης που αναφέρονται στη Δράση 12 του σχεδίου BEPS, προκειμένου να εισαχθούν αποτελεσματικότερα αντικίνητρα για τους μεσάζοντες που βοηθούν σε φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή.
 
 
Ψηφιακή οικονομία, μαύρη λίστα φοροδιαφυγής
 
Μεσοπρόθεσμα, η προεδρία θα επικεντρωθεί σε νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέπουν τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών που προέρχονται μέσω της ψηφιακής οικονομίας.
 
Όπως αναμένεται, η Προεδρία σκοπεύει επίσης να διεξαγάγει συνεχείς εργασίες για τον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών για φορολογικούς σκοπούς, ιδίως όσον αφορά την επικαιροποίηση του καταλόγου με βάση τις νέες δεσμεύσεις των χωρών και την παρακολούθηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων ανά χώρα.
 
Η βουλγαρική προεδρία υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ για τον καθορισμό ενός ελάχιστου επιπέδου φορολογίας σε ότι αφορά τους τόκους και τα δικαιώματα.
 
Στόχοι σχετικά με το ΦΠΑ
 
Στον τομέα του ΦΠΑ, βραχυπρόθεσμα, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ, στην απλούστευση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη διοίκηση την ενίσχυση των συστημάτων πληροφορικής και τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας.
 
Η βουλγαρική προεδρία επιδιώκει επίσης να υιοθετήσει τον ελάχιστο κανονικό συντελεστή  μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο 15%.
 
Οι μεσοπρόθεσμες εργασίες σχετικά με τον ΦΠΑ θα επικεντρωθούν στην έκθεση για την παράταση της τομεακής αντιστροφής της επιβάρυνσης, στις προτάσεις απλούστευσης του ΦΠΑ για τις ΜΜΕ και στην πρόταση σχετικά με τους ελάχιστους συντελεστές ΦΠΑ στην ΕΕ.
 
Η Προεδρία δήλωσε ότι έχει ως προτεραιότητά της την επίτευξη ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ΦΠΑ όσον αφορά το διασυνοριακό εμπόριο αγαθών μεταξύ των κρατών μελών και την προώθηση της χρήσης αποτελεσματικών εργαλείων για ολοκληρωμένη διαχείριση του ΦΠΑ με ενισχυμένη διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών.

Πηγή: Taxheaven

 

 

 

ΑΣΒ