tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι τελικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι δόσεις με την 1η δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015.

Στις τελικές αποφάσεις ως προς το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα διορθώνονται τα κακώς κείμενα στον ΕΝΦΙΑ κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος :

1. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι δόσεις με την 1η δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015. Με αυτό τον τρόπο, τα έσοδα θα περάσουν στον προϋπολογισμό του 2014.

2. Για τα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών τα οποία βρίσκονται στις 457 περιοχές, θα ισχύσει η αρχή της χαμηλότερης αξίας. Δηλαδή, θα υπολογιστεί ο φόρος και με βάση την αξία που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και με βάση την αξία του ΦΑΠ του 2013, και ο φορολογούμενος θα πληρώσει το μικρότερο ποσό.

3. Προωθείται η απάλειψη της προϋπόθεσης να μην υπάρχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την εφορία έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9000 ευρώ και κτίσματα με επιφάνεια μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων αθροιστικά. Η απάλειψη της υποχρέωσης να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής η οποία θα γίνει με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Για το θέμα, μετά την ψήφιση της διάταξης, θα εκδοθεί απόφαση από την γ.γ Δημοσίων Εσόδων.

4. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε να απαλλαγούν τα ακίνητα της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο.

Μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, θα δοθεί χρόνος στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εκδώσουν τα καινούργια εκκαθαριστικά όπου απαιτούνται. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στις δηλώσεις Ε9. Να σημειωθεί ότι η πρόταση να υπάρξει έκπτωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα, δεν φαίνεται να υιοθετείται.

Αυτόματα θα υπολογίζονται οι δικαιούχοι που θα απαλλαγούν μερικώς ή ολικώς

Εν τω μεταξύ, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι οι φορολογούμενοι που απαλλάσσονται μερικώς ή ολικώς από τον ΕΝΦΙΑ θα προσδιορίζονται αυτόματα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου, δεν θα απαιτείται, δηλαδή, η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Οι ίδιοι παράγοντας σημείωναν πως ο αυτόματος προσδιορισμός θα ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων των απαλλαγών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως, π.χ. στις περιπτώσεις δεσμευμένων ακινήτων.

Σημειώνεται, ότι προβλέπονται απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για οικονομικά ασθενείς πολίτες, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Τα μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών, θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος- το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί- και το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων, που δεν πρέπει να ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο των 150 τμ.

Τα δεδομένα αυτά, όπως ανέφεραν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν, ήδη, καταγεγραμμένα στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου.

                  Πηγή www.naftemporiki.gr