tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι θεσμοί έρχονται ο πήχης της ανάκαμψης χαμηλώνει

Στην Αθήνα επανέρχονται τις επόμενες μέρες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των λεγομένων θεσμών, ενώ το επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι έτοιμο για υπογραφή

Στην Αθήνα επανέρχονται τις επόμενες μέρες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των λεγομένων θεσμών,  ενώ το επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι έτοιμο για υπογραφή.

 

Η συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης». Την περασμένη βδομάδα, οι διεργασίες στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, κατέγραψαν αποφασιστικά βήματα «προόδου» και στο εσωτερικό του κουαρτέτου και σε κάθε περίπτωση με την πλευρά της συγκυβέρνησης, με επίκεντρο τα ζητήματα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, παράλληλα και σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου μετά το 2018.

 

Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάκαμψη

 

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν επιβεβαιώνει το χαμήλωμα του πήχη για το ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, σε αντιστοιχία με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής τον Φεβρουάριο (2,7% για το 2017), δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Οπως ανακοινώθηκε, οι επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις, που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία της προσεχούς αποστολής των εκπροσώπων των «θεσμών» στην Αθήνα.

 

Το ΔΝΤ χαμήλωσε την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για το 2017, στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), στο 2,2% έναντι 2,8%, στην προηγούμενη έκθεση, τον Οκτώβρη. Μάλιστα, για να «επαληθευτεί» η πρόβλεψη αυτή, το ΔΝΤ μιλά για ρυθμό σχετικά μεγαλύτερης ανάκαμψης, στο 4,2%, στη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2017.

 

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ στηρίζονται στην ολόπλευρη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Στη βάση αυτή, η ανάκαμψη για το 2018 προβλέπεται στο 2,7%. Ουσιαστικά διαβλέπουν φαινόμενα «κόπωσης» για τη συνέχεια προβλέποντας ρυθμό μεγέθυνσης μόλις 1% για το 2022, με ό,τι αυτό βέβαια μπορεί να συνεπάγεται στην πορεία διαμόρφωσης της μάζας των κρατικών φορολογικών εσόδων και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, προβλέπεται ότι θα παραμένουν ουσιαστικά στο ύψος τους, αφού η ανεργία εκτιμάται για το 2017 στο 21,9% (21,5% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2018 στο 21%.

 

Θυμίζουμε τις σχετικά πρόσφατες επισημάνσεις από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Π. Τόμσεν, σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστούν 21 χρόνια προκειμένου η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα να υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα.

 

 

 

ΣΒ