14/11/2017 | 10:38
ΟΚΕ- ΕΟΚΕ: Διδάγματα πολιτικών λιτότητας και μνημονίων –βίντεο
ΟΚΕ- ΕΟΚΕ: Διδάγματα πολιτικών λιτότητας και μνημονίων –βίντεο

Με θέμα τα «Διδάγματα για την αποφυγή αυστηρών πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ» πραγματοποιήθηκε, στις 13 Νοεμβρίου 2017, ειδική συνεδρίαση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), στην έδρα του ελληνικού τμήματος (ΟΚΕ) στην Αθήνα.

Η συνεδρίαση έγινε στο πλαίσιο κατάρτισης «γνωμοδότησης πρωτοβουλίας», η οποία αποσκοπεί να συμβάλει εποικοδομητικά στη χάραξη εναλλακτικών δημόσιων πολιτικών, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία των μέτρων λιτότητας, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου διαχείρισης.

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε μονοήμερη ενημερωτική επίσκεψη στην Ελλάδα, εξαμελούς αντιπροσωπείας της ΕΟΚΕ, «προκειμένου να συγκεντρωθούν εμπεριστατωμένες και αδιαμεσολάβητες πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης, τα προγράμματα προσαρμογής και τις επιπτώσεις τους για την οικονομία και την κοινωνία».

 

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων και φορέων οι οποίοι εξέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για τις πολιτικές και τα μέτρα που θεσπίζονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι συζητήσεων ο ένας με τους κοινωνικούς εταίρους και ο άλλος με κοινωνικούς φορείς.

 

Η γενική εκτίμηση των συμμετεχόντων ήταν ότι πολλά μέτρα πολιτικής ήταν εξ αρχής λάθος γιατί δεν λάμβαναν υπόψη τις πραγματικές επιπτώσεις και παρενέργειες με συνέπεια να επέρχονται αποτελέσματα αντίθετα από τα αναμενόμενα.

 

Μιλώντας ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδος κ. Γιώργος Βερνίκος τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη οι πολιτικές που σχεδιάζονται να έχουν και κοινωνική διάσταση. Δυστυχώς, είπε, με τις μονόπλευρες πολιτικές και με την έλλειψη διαλόγου που τις διέκρινε, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα από τα οποία μόνο ο διάλογος μπορεί να μας βγάλει. Επεσήμανε ότι οι τεχνοκράτες προσπάθησαν να λύσουν τα προβλήματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Από τις συνταγές που εφαρμόστηκε τελικά άρχισε να συνθλίβεται και η μεσαία τάξη.

 

Δείτε σε βίντεο δήλωση του κ. Βερνίκου στην κάμερα του eea.gr για τις εργασίες της συνάντησης

 

 

 

 

 

ΣΒ


 

Tags: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, Οικονομική κρίση Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1227 φορές

Σχετικές Ειδήσεις