tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Όλο και πιο κοντά κυβέρνηση και θεσμοί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και διαγραφή οφειλών των επιχειρήσεων.

 

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και διαγραφή οφειλών των επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία», το σχέδιο που συζητούν οικονομικό επιτελείο και θεσμοί προβλέπει δραστικά μέτρα διευθέτησης των οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προς τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές.

Μεταξύ αυτών των μέτρων συζητείται ακόμη και η διαγραφή οφειλών που στην πράξη θα φτάνει ακόμη και το 50%, αλλά και ρυθμίσεις σε πολύμηνες δόσεις.

Μετά το τέλος της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των δανειστών όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας Ηλίας Πλασκοβίτης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να γίνουν άλλες μία ή δύο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ώστε αν είναι δυνατόν μέχρι και την Κυριακή 20 του μηνός να έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο.

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης «έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Η λύση που προωθείται», συνέχισε, «είναι μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό να επιτυγχάνεται η ισορροπία ανάμεσα στο να εξυπηρετούνται τα δάνεια προς τις τράπεζες, αλλά και να διασφαλίζει το Δημόσιο την είσπραξη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι εφόσον κρίνονται βιώσιμοι θα μπορούν να διευθετούν τις οφειλές τους με βάση τον τρόπο που θα αποφασίζει η πλειοψηφία των πιστωτών τους. Για δύο μήνες αρχικά θα έχουν προστασία από καταδιωκτικά μέτρα με δυνατότητα παράτασης για όσο διάστημα κρατούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρηματιών – οφειλετών και των πιστωτών τους.

 

Πηγή : www.imerisia.gr