tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ομάδα Εργασίας για την ιχνηλασιμότητα στο κρέας

θα εξετάσει όλα τα ζητήματα ιχνηλασιμότητας στην αγορά του κρέατος

Προς την κατεύθυνση της άμεσης συγκρότησης Ομάδας Εργασίας που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα ιχνηλασιμότητας στην αγορά του κρέατος, κινείται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αν. υπουργός Γ. Τσιρώνης, στην βουλευτή Κατερίνα Μάρκου (είχε από τον Φεβρουάριο καταθέσει στη Βουλή ερώτηση για τα θέματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και της αγοράς κρέατος).

 

Στην απάντηση, μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Τσιρώνης αναγγέλλει ότι η Ομάδα Εργασίας θα αποτελείται από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).

 

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκρότηση μιας τέτοιας Ομάδας Εργασίας ήταν αίτημα της ΕΔΟΚ, προκειμένου να μπει μια βάση σε όλη τη συζήτηση περί ιχνηλασιμότητας και να αποφευχθούν αποσπασματικές κινήσεις που ενδεχομένως δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Το αίτημα είχε μάλιστα επαναφέρει η Διεπαγγελματική με την αφορμή του νομοσχεδίου που έθεσε (από 24 Μαρτίου έως 24 Απριλίου) σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ, ένα νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές πλευρές, ειδικά με τις προβλέψεις του για την αναγραφή προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές.

 

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Τσιρώνη (με ημερομηνία 27 Απριλίου 2017), η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας πρέπει να αναμένεται άμεσα. Οφείλουμε δε να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσιρώνης στο απαντητικό έγγραφο προς την βουλευτή κ. Μάρκου αποφεύγει να αναφερθεί στο ν/σ για την επισήμανση του κρέατος και τις ταμειακές μηχανές, αν και η συγκεκριμένη απάντηση ήρθε λίγες μέρες μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης του ν/σ.

 

Αναλυτικά, στο συγκεκριμένο σημείο της απάντησής του ο αν. υπουργός αναφέρει: «Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ευρύτερων θεμάτων ιχνηλασιμότητας στην αγορά του κρέατος συνολικά, απαιτούνται συνεργασίες και συνεργίες και σε επίπεδο υπηρεσιών και αρμόδιων φορέων και, για τον λόγο αυτό, συστήνεται και συγκροτείται άμεσα ειδική συντονιστική ομάδα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπηση και από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, προκειμένου να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις παρέμβασης σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή έως την κατανάλωση».

 

 

Πηγή: meatnews.gr

 

 

 

ΣΒ