tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΟΟΣΑ: Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μεγάλο, απλά δεν δουλεύει σωστά

Όσον αφορά δε τις αμοιβές των ΔΥ αυτής κυμαίνονται από 52,09% ως 86,14% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

Τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας υπάρχει έντονος διάλογος με θέμα το πόσο μεγάλο είναι το ελληνικό δημόσιο και ειδικά πόσους περισσότερους υπαλλήλους έχει αναλογικά με τον πληθυσμό ή με το εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες. Οι αρνητικοί κριτικοί ισχυρίζονται ότι «έχουμε τους περισσότερους υπαλλήλους από όλες τις χώρες» με την απαίτηση να γίνουν μαζικές απολύσεις.

 

Μια καλύτερη όμως μελέτη με βάση τις πραγματικές στατιστικές δεν επιβεβαιώνουν τους κριτικούς. Σχετικές μελέτες του ΟΟΣΑ, τόσο στη δεκαετία του ’90 όσο και τώρα στην εποχή της κρίσης διαψεύδουν τους κριτικούς. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που όλοι ξέρουμε; Είναι η κάκιστη κατανομή του υπαλληλικού δυναμικού, το ακριβώς αντίθετο από την αρχή «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης και δεξιοτήτων που έχει και πως τις χρησιμοποιεί. Αυτές οι αδυναμίες οδηγεί σε αντιπαραγωγική λειτουργία του ελληνικού δημοσίου. Αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Σχετική είναι η πληροφορία που μας δίνει ο ΟΟΣΑ στα ποσοστά των κρατικών υπαλλήλων επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού όπου η χώρα μας καταλαμβάνει, το 2011, τη 10η θέση μεταξύ 19 χωρών μελών του.

Πίνακας ποσοστών Δημοσίων Υπαλλήλων επί του εργατικού δυναμικού

 

 

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2015, το ποσοστό των ΔΥ στο σύνολο του εργατικού δυναμικού πέφτει στο 18%.

 

Πίνακας ποσοστού ΔΥ το σύνολο του εργατικού δυναμικού

 

 

Όσον αφορά δε τις αμοιβές των ΔΥ αυτής κυμαίνονται από 52,09% ως 86,14% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

 

Πίνακας: Σύγκριση αμοιβών  Δημοσίων Υπαλλήλων

 

Το βρετανικό περιοδικό Economist σε έρευνα, βασισμένη σε στοιχεία του 2011, σε κείμενό του με αντικείμενο τις αντίστοιχες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα διέγνωσε ότι:

 

Η Ελλάδα, στο «διάγραμμα» με τα ποσοστά απασχόλησης σε κυβερνήσεις και δήμους χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, βρίσκεται ακριβώς στη μέση, καθώς το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα ανέρχεται στο 21% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

 

Μεγαλύτερα ποσοστά «δημόσιας» απασχόλησης καταγράφονται σε 9 χώρες: Νορβηγία, Δανία, Τσεχία, Ρωσία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Σλοβενία, Ολλανδία.

 

Σε αντίθεση οι Πολωνία, Βρετανία, Καναδάς, Σλοβακία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία, Μεξικό καταγράφουν μικρότερα ποσοστά, πάντα σε σύγκριση με την Ελλάδα.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων από τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ αντιστοιχεί στη Νορβηγία (34%), ενώ το Μεξικό έχει τους λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους με ποσοστό 10%.

 

Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων στη Νορβηγία και τη Δανία είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το αντίστοιχο στη Γερμανία και στην Ισπανία.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες απουσιάζουν από το διάγραμμα του Economist, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι ανέρχονται στο 15%, ακριβώς κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

 

 

 

 

 

ΣΒ