02/01/2018 | 14:57
ΟΠΕΜΕΔ: Ανανέωση Διοίκησης και νέοι στόχοι στη διαμεσολάβηση
ΟΠΕΜΕΔ: Ανανέωση Διοίκησης και νέοι στόχοι στη διαμεσολάβηση

Επανεξελέγη Αντιπρόεδρος ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ.

 

Μια νέα δράση και ανανεωμένη διοίκηση εισέρχεται στο 2018 ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

 

Σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Οργανισμού, στις 21 Δεκεμβρίου 2017, μετά την εκλογή της από την έκτακτη Γενική συνέλευση των μελών του οργανισμού και μετά από εισήγηση του  Προέδρου  κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, αποφασίστηκε η συγκρότηση του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής με την κάλυψη των θέσεων των τριών Αντιπροέδρων και του Ταμία. Τα Μέλη αποφάσισαν την ανανέωση της θητείας του προηγούμενου Προεδρείου.

 

Με την απόφαση, τα Μέλη του Προεδρείου και  η Διοικούσα Επιτροπή συγκροτούνται σε σώμα, ως ακολούθως:

 

Παναγιώτης Πικραμμένος (Πρόεδρος),

Νικόλας Κανελλόπουλος (Γενικός Γραμματέας),

Νικόλαος Καραμούζης (Αντιπρόεδρος),

Κωνσταντίνος Μίχαλος (Αντιπρόεδρος Β΄)

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου (Αντιπρόεδρος Γ΄)

 

Μέλη: Θεόδωρος Φέσσας, Ιωάννης Παναγόπουλος, Γεώργιος Καββαθάς, Βασίλειος Κορκίδης, Ιωάννης Ρέτσος, Βασίλειος Αλεξανδρής και από 01.01.2018 Δημήτριος Βερβεσός, Νικόλαος Βαλεργάκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Γεώργιος Στασινός, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γεώργιος Πατούλης, Παύλος Ραβάνης, Δημήτριος Μαζαράκης, Εμμανουήλ Παπαπολύζος, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Νικόλαος Σαββάκης, Γεώργιος Ρούσκας, Λεωνίδας Γεωργόπουλος.

 

 

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής που παρέστησαν:

 

Παναγιώτης Πικραμμένος (Πρόεδρος),

Νικόλας Κανελλόπουλος (Γενικός Γραμματέας),

Γεώργιος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ),

Κωνσταντίνος Μίχαλος (ΕΒΕΑ),

Νικόλαος Καραμούζης (ΕΕΤ),

Βασίλειος Αλεξανδρής (ΔΣΑ),

Γεώργιος Στασινός (ΤΕΕ),

Κωνσταντίνος Κόλλιας (ΟΕΕ),

Παύλος Ραβάνης (ΒΕΑ),

Μανόλης Παπαπολύζος (ΕΔΕΕ),

Λεωνίδας Γεωργόπουλος (ΣΔΕΕ),

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ),

 

Αναπληρωματικά Μέλη

 

Άκης Σκέρτσος (ΣΕΒ),

Γεώργιος Αμβράζης (ΣΕΤΕ),

Αντώνιος Μέγκουλης (ΕΣΕΕ),

Μαργαρίτα Αντωνάκη (ΕΑΕΕ),

Σοφία Καζάκου (ΓΣΕΕ),

Αθανάσιος Δράγιος (ΣΣΕΑΠΑΔ),

Χαρούλα Απαλαγάκη (ΕΕΤ)

Νικόλαος Δήμας (ΓΣΕΒΕΕ).

 

Απόντες ήταν οι εκπρόσωποι των εταίρων ΙΣΑ, ΕΕΔΕ, ΔΣΘ και ΣΒΒΕ.

 

Η Έκτακτη Συνέλευση των Εταίρων

 

Η Συνέλευση των Εταίρων του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, συνήλθε πριν τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, την οποία και εξέλεξε, στις 21 Δεκεμβρίου 2017 στα γραφεία του Οργανισμού, στην Αθήνα, επί της οδού Ξενοφώντος 5.

 

Στη Συνέλευση εκπροσωπήθηκαν οι Εταίροι: ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΕΤ, ΕΑΕΕ, ΕΕΔΕ, ΔΣΑ, ΤΕΕ,, ΣΔΕΕ, ΟΕΕ, ΒΕΑ, ΣΣΕΑΠΑΔ, ΕΕΑ, ΣΔΕΕ.

 

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος ΟΠΕΜΕΔ κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο ΓΓ ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, η Διευθύντρια ΟΠΕΜΕΔ κ. Λίλα Βόγλη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ κ. Δημήτριος Μάντζος και η Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ κ. Μπέττυ Σπυροπούλου.

 

Απόντες ήταν οι Εταίροι: ΙΣΑ, ΕΔΕΕ, ΔΣΘ. ΣΒΕΕ

 

Η Συνέλευση των Εταίρων ενέκρινε τη δράση της Διοικούσας Επιτροπής και εξέλεξε νέα.

 

 

Τα πεπραγμένα της Συμβουλευτικής Επιτροπής

 

Η Διευθύντρια του Οργανισμού κ. Λ. Βόγλη παρουσίασε το συνολικό έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής και των επί μέρους Υποεπιτροπών και Ομάδων Επικοινωνίας, κατά το έτος 2017.

 

Τα μέλη συζήτησαν την ανάγκη εξεύρεσης νέων λύσεων και τρόπων προώθησης και διάδοσης της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα (φυλλάδια πρακτικών οδηγιών, προβολή γνωστών υποθέσεων διαμεσολάβησης, παραδείγματα επιτυχημένης πρακτικής στην Ελλάδα, αξιοποίηση σημαντικών προσωπικοτήτων, υποχρεωτικότητα διαμεσολάβησης,  αναφορά διαμεσολάβησης σε τιμολόγια και άλλα μέσα επικοινωνίας, ανάγκη για απλά και κατανοητά κείμενα, δράσεις προώθησης προς ευρύτερο κοινό κ.α.).

 

Σε συνέχεια ενέκριναν τα πεπραγμένα της Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπως παρουσιάσθηκαν.

 

 

 

Η  Εκτελεστική Επιτροπή

 

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Δ. Μάντζος παρουσίασε το συνολικό έργο και τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατά το διάστημα από 13.06.2017 έως σήμερα.

 

Έπειτα και με δεδομένη την έναρξη θητείας της νέας Διοικούσας Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τα Μέλη της Δ.Ε. να εκλέξουν τα επτά νέα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, με αντικείμενο τη διαχείριση της καθημερινής λειτουργίας του Οργανισμού, καθώς και την ανανέωση των συμβάσεων με τον εκτελεστικό γραμματέα και τη γραμματέα του Οργανισμού, καθώς και τη σύναψη συμβάσεων με τα νέα μέλη της Συντακτικής Ομάδας.

 

Απόφαση: Τα μέλη εγκρίνουν τα πεπραγμένα της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως παρουσιάσθηκαν, και εκλέγουν τα νέα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ως ακολούθως: Νικόλας Κανελλόπουλος, Θεόδωρος Φέσσας, Νικόλαος Καραμούζης, Γεώργιος Στασινός, Μανόλης Παπαπολύζος, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου. ΄

 

Εξουσιοδότησαν δε την Εκτελεστική Επιτροπή να μεριμνά για την καθημερινή λειτουργία του Οργανισμού, την ανανέωση των συμβάσεων με τον εκτελεστικό γραμματέα και τη γραμματέα του Οργανισμού, καθώς και τη σύναψη συμβάσεων με τα νέα μέλη της Συντακτικής Ομάδας.

 

Στη συνέλευση συζητήθηκε και το κανονιστικό περιεχόμενο και η τρέχουσα κατάσταση της εκκρεμούς νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΔΔΑΔ περί εισαγωγής υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης αστικών διαφορών με διαμεσολάβηση. Τα Μέλη προσεγγίζουν το περιεχόμενο και την έννοια της «υποχρεωτικής διαμεσολάβησης», καθώς και το ανάλογο ιταλικό μοντέλο. Ο Πρόεδρος ΕΕΤ κ. Ν. Καραμούζης έκανε  σύντομη ενημέρωση επί της τρέχουσας κατάστασης της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

 

Επισημάνθηκε η ανάγκη για ταχεία και αποτελεσματική διευθέτηση των διαφορών, καθώς και οι κρίσιμες παράμετροι συμβατότητας του σχεδίου νόμου προς τις συνταγματικές επιταγές για την ελευθερία πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης όχι «οριζόντια» αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες διαφορών.

 

Το νομοσχέδιο

 

Μετά από τις παρεμβάσεις του ΟΠΕΜΕΔ κατατέθηκε τελικά, στις 28/12/2017, για διάλογο δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης» η οποία τέθηκε σε διαβούλευση. Η διαβούλευση έληξε στις 2/1/2018.

 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, ο νόμος έχει σκοπό την ρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις ως και την περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 για θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις ως και σε υποθέσεις διασυνοριακών διαφορών.

 

Ο σκοπός του ΟΠΕΜΕΔ

 

Η ίδρυση του ΟΠΕΜΕΔ απαντά στην ανάγκη προώθησης, προβολής και διάδοσης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα. Στόχος του Οργανισμού είναι να συμβάλει δημιουργικά και αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια εμπέδωσης ενός νέου πολιτισμού στην επίλυση των ιδιωτικών διαφορών.

 

Ο Οργανισμός δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα, στοχεύοντας στην ευρύτερη δυνατή διάχυση των μηνυμάτων και πληροφοριών για τη φύση και το περιεχόμενο της διαμεσολάβησης και των λοιπών εναλλακτικών μηχανισμών διευθέτησης των συγκρούσεων, καθώς και για τα οφέλη που αυτοί παρουσιάζουν για κάθε πολίτη και επιχείρηση της χώρας.

 

Σχηματικά, το έργο του ΟΠΕΜΕΔ αναπτύσσεται πάνω σε τέσσερις άξονες:

α. Επικοινωνιακή προβολή

β. Συμμαχίες και συνέργειες

γ. Επιστημονικό έργο

δ. Νομοπαρασκευαστική συμβολή

 

Για την επίτευξη του σκοπού του, ο ΟΠΕΜΕΔ χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, με έμφαση στην καινοτομία και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζουν οι συμπράξεις του Οργανισμού με την Πολιτεία, καθώς και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της δυναμικής και αποτελεσματικότητας του εγχειρήματος.

 

Μέσα από τις δράσεις ευρείας προβολής και τις στρατηγικές συμμαχίες του, ο ΟΠΕΜΕΔ φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει τον κοινωνικό του ρόλο ως μια σύγχρονη και λειτουργική Θεσμική Συμμαχία για την προώθηση και εμπέδωση της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα.

 

 

Σε ποιους απευθύνεται η Διαμεσολάβηση

 

Η Διαμεσολάβηση απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να διευθετήσουν τη διαφορά τους σε ένα περιβάλλον ήρεμου διαλόγου και παραγωγικής συζήτησης, ειρηνικά και πολιτισμένα και εκτός δικαστικών αιθουσών (εφόσον έχουν ξεκινήσει ήδη από τα μέρη δικαστικές ενέργειες, πράγμα, το οποίο δεν είναι βεβαίως απαραίτητο). Απευθύνεται σε όσους έχουν ταλαιπωρηθεί εξαιτίας είτε μίας απλής αντιπαράθεσης με το άλλο μέρος είτε μίας ψυχοφθόρας αντιδικίας, που δύναται να τους έχει εξαντλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επόμενο για αυτούς να ενδιαφέρονται να μάθουν τα πλεονεκτήματά της Διαμεσολάβησης, ώστε να εξετάσουν τα περιθώρια επίλυσης της διαφοράς τους με την άλλη πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, η ενημέρωση και η γνωριμία των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων με το θεσμό είναι πρώτιστης σημασίας και είναι γεγονός ότι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το θεσμό της Διαμεσολάβησης (και με την προϋπόθεση ότι η διαφορά τους είναι επιδεκτική Διαμεσολάβησης), την προτιμούν ως τρόπο επίλυσης.

 

 


Σ

Tags: Δικαιοσύνη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1717 φορές

Σχετικές Ειδήσεις