12/04/2018 | 12:15
Όταν τα κλειστά μαγαζιά γίνονται… γκράφιτι! - Φωτορεπορτάζ
  • Όταν τα κλειστά μαγαζιά γίνονται… γκράφιτι! - Φωτορεπορτάζ
  • Όταν τα κλειστά μαγαζιά γίνονται… γκράφιτι! - Φωτορεπορτάζ
  • Όταν τα κλειστά μαγαζιά γίνονται… γκράφιτι! - Φωτορεπορτάζ

Όλοι ξέρουμε ότι η αγορά έχει πλέον μια διπλή όψη. Από τη μια τα κανονικά, ανοιχτά, μαγαζιά που με κόπο κρατούνται σε λειτουργία και από την άλλη τα κλειστά μαγαζιά.

 

Παντού, ανάμεσα σε ανοικτά μαγαζιά «ξεφυτρώνουν» και κλειστά μαγαζιά. Όχι, δεν είναι τα περισσότερα, αλλά είναι αυτά που προκαλούν περισσότερη θλίψη και οργή. Θλίψη για την κατάντια της αγοράς που είναι στην πραγματικότητα η κατάντια της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Οργή γιατί όλοι πλέον ομολογούν ότι αυτά τα μαγαζιά είναι θύματα μιας σκληρής πολιτικής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους  δανειστές και από τους «θεσμούς» και όλες οι κυβερνήσεις τη δέχτηκαν  και τη νομοθέτησαν. Οργή για τα αποτελέσματά της και οργή γιατί σήμερα, που λένε ότι βγαίνουμε από την κρίση, η κρίση μας θυμίζει ότι είναι ακόμη παρούσα, με τα κλειστά μαγαζιά.

 

Μπορεί όμως μια θλιβερή πραγματικότητα να αλλάξει, αλλάζοντας την εικόνα της; Προφανώς όχι. Ωστόσο, γίνεται μια προσπάθεια από τον Δήμο  Αθηναίων να ευπρεπιστούν οι προσόψεις των κλειστών μαγαζιών που αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης σκουπιδιών και ασχήμιας. Ίσως οι εμπνευστές του σχεδίου να μην είχαν την αυταπάτη ότι με την εικόνα θα εξαφανιστούν τα κλειστά μαγαζιά και η κρίση, αλλά είχαν τουλάχιστον την ελπίδα ότι η εξαφάνιση της θλιβερής εικόνας του νεκρού μαγαζιού, μπορεί, αλλάζοντας, να βοηθήσει στην αλλαγή ψυχολογίας.

 

Αν σκεφτούμε ότι η ψυχολογία στην αγορά παίζει ένα σημαντικό ρόλο, ποτέ όμως καθοριστικό αφού αυτόν τον κατέχει η παραγωγή αξιών, μπορούμε να πούμε ότι βοηθάει σε κάτι να μειωθεί η απαισιοδοξία του καταναλωτή και του πολίτη.

 

Ο λόγος είναι για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού γκράφιτι, με τα οποία άξιοι, κατά τα άλλα, καλλιτέχνες της "ζωγραφικής του δρόμου", αλλάζουν την εμφάνιση των κλειστών μαγαζιών. Πολλά από αυτά μπορεί να είναι με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων αλλά σίγουρα πολλά είναι εθελοντική πρωτοβουλία διαφόρων ομάδων καλλιτεχνών. Δεν είναι όλα ωραία και όμορφα. Όμως όλα, κάτι λένε και "κάτι" κρύβουν.

 

Παλιότερα, τα γκράφιτι δεχόταν μια εχθρότητα, θεωρούμενα ρύπανση, απ αφορμή κάποιων ανεγκέφαλων που ζωγράφιζαν αυθαίρετα σε καινούργια κτήρια, προσόψεις πανεπιστημίων ή αγάλματα. Συναντούσαν και μια περιφρόνηση για τα ακατανόητα και μεγαλοποιημένα σχήματα. Σήμερα βλέπονταν να καλύπτουν προσόψεις κλειστών καταστημάτων, ίσως η αρνητική αυτή στάση αρχίζει να αλλάξει. Τα γκράφιτι βρήκαν μια αξιόλογη θέση στους δρόμους της Αθήνας!

 

Η φωτογραφική μηχανή του eea.gr βρέθηκε σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και φωτογράφησε διάφορα κλειστά μαγαζιά με αξιόλογα γκράφιτι. Δεν μας λένε τι μαγαζί ήταν εκεί πριν. Μας λένε μόνο ότι σήμερα είναι μόνο μια εικόνα, εν αναμονή καλύτερου μέλλοντος.

Δείτε τα και εκτιμήστε τα.

 

ΑΣΒ

 

 

Tags: Εμπόριο, Κοινωνία, Περιβάλλον Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1194 φορές

Σχετικές Ειδήσεις