tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ουραγός η Ελλάδα στα δίκτυα νέας γενιάς

H Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνιών

Tο στοίχημα της μετάβασης της χώρας μας στην κοινωνία του Gigabit (Gigabit society), δηλαδή των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, εξελίσσεται αυτή την περίοδο. Από τη μια πλευρά οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και από την άλλη το ελληνικό Δημόσιο, επιχειρούν να βγάλουν τη χώρα από την ψηφιακή ένδεια στην οποία έχει περιέλθει.

 

H Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συγκεκριμένα στην 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. Παράλληλα τα βήματα εκσυγχρονισμού γίνονται πολύ αργά. Οι επιχειρήσεις, «ζαλισμένες» από την οικονομική κρίση και την πτώση του τζίρου τους, μέχρι πρόσφατα απείχαν από επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να διαθέτει ένα δίκτυο που κινείται ακόμη με τον… αραμπά. Από την άλλη πλευρά, το κράτος καθυστερεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Τη στιγμή που στο ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμα δισ. ευρώ και τα οποία αναζητούν αποδέκτες, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει δράσεις ενίσχυσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Αυτό συμβαίνει τόσο με ευθύνη των κοινοτικών αρχών που φαίνεται να διυλίζουν τον κώνωπα, όσο και με την ευθύνη των εθνικών αρχών που αδυνατούν να περάσουν τις θέσεις τους στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

 

Ετσι, ενώ το ΕΣΠΑ διανύει το τέταρτο έτος υλοποίησης η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση των κρατικών ενισχύσεων στη συγκεκριμένη αγορά. Παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής υποστηρίζουν ότι πολύ σύντομα θα ληφθεί το πράσινο φως. Μέχρι στιγμής όμως από τα ήδη κατανεμηθέντα 460 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση δράσεων ανάπτυξης των ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς, δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλο που έχει εγκρίνει την εθνική στρατηγική μετάβασης της χώρας μας στην κοινωνία του Gigabit, δεν έχει εγκρίνει τα επιμέρους σχέδια που θα μας οδηγήσουν εκεί. Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενθάρρυνση της ζήτησης ευρυζωνικών γραμμών υψηλών ταχυτήτων μέσω της διάθεσης κουπονιών συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά για να συνδεθούν με το δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων. Το μέτρο επιλέχθηκε καθώς θεωρείται εύκολο στην υλοποίησή του. Δεν απαιτεί τη σύνταξη φακέλου μεγάλου έργου, δεν απαιτεί τη διενέργεια κάποιου πολύμηνου διαγωνισμού επιλογής αναδόχου και επιπλέον η διανομή κουπονιών είναι μια διαδικασία που έχει υλοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, οδηγεί πολύ γρήγορα σε απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Συνολικά η χώρα εκτιμάται ότι απαιτεί επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ (αν όχι 2,5 δισ. ευρώ) προκειμένου να μεταβεί στην κοινωνία του Gigabit. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τη σταθερή ευρυζωνικότητα και κυρίως τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών. Οι ιδιωτικές εταιρείες υπόσχονται να επενδύσουν τα επόμενα χρόνια περίπου 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ και από 250 εκατ. ευρώ οι εταιρείες Vodafone και Wind. Επίσης το ελληνικό κράτος προτίθεται να επενδύσει 460 εκατ. ευρώ.

 

Προκύπτει επομένως χρηματοδοτικό κενό για τη μετάβαση της χώρας στην κοινωνία αυτή, η οποία θέλει μέχρι το 2025 κάθε νοικοκυριό, κάθε χώρας στην Ε.Ε., να συνδέεται στο Διαδίκτυο με γραμμές ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps. Η συντριπτική πλειονότητα όμως των καταναλωτών θα συνδέεται με ταχύτητες των 1.000 Mbps, δηλαδή του 1 Gbps. Η ταχύτητα αυτή που σηματοδοτεί έλευση της κοινωνίας του Gigabit θα μπορεί να μεταφέρει τηλεοπτικό σήμα σε κάθε νοικοκυριό πολύ υψηλής ευκρίνειας, αντίστοιχο με εκείνο των τηλεοράσεων 4K. Στην κοινωνία αυτή επίσης τα αυτοκίνητα θα αλληλεπιδρούν με το φυσικό τους περιβάλλον και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι θα υλοποιηθεί η οδήγηση χωρίς οδηγό.

 

Με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες σερφάρουν οι Ελληνες στο Διαδίκτυο

 

Πάσχει σοβαρά η Ελλάδα στις ταχύτητες του Διαδικτύου. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων σταθερού σημείου είναι πολύ λίγες και η μέση ταχύτητα που επιτυγχάνεται είναι πάρα πολύ χαμηλή. Οι εξειδικευμένες εταιρείες μέτρησης των ταχυτήτων στο παγκόσμιο Διαδίκτυο κατατάσσουν τη χώρα μεταξύ της 72ης και της 90ής θέσης στον πλανήτη.

 

Η αμερικανική Ookla στην τελευταία μέτρησή της (Αύγουστος 2017) αναφέρει ότι η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στη χώρα μας ανέρχεται σε 14,81 εκατ. στοιχειώδεις μονάδες πληροφορίας ανά δευτερόλεπτο (14,81 Mbps). Με βάση την επίδοση αυτή, η χώρα κατετάγη στην 90ή θέση μεταξύ 129 χωρών που συμμετείχαν στη μέτρηση. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την Κένυα (87η), τις Φιλιππίνες (88η) και το Νεπάλ (89η) και μπροστά από το Κιργιζιστάν (91η) και την Ινδονησία (92η).

 

Οι επιμέρους κατατάξεις είναι επίσης ιδιαίτερα δυσμενείς, αφού παρουσιάζουν τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ε.Ε., έχοντας ως προτελευταία την Κύπρο (77η θέση) και στην προτελευταία θέση της Ευρώπης, με τελευταία την Αλβανία (96η). Η αξιολόγηση της Ookla έδειξε ακόμη ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος για τις 129 χώρες του πλανήτη διαμορφώθηκε σε 40,71 Mbps και σύμφωνα με την εταιρεία είναι κατά 30% υψηλότερος από ένα χρόνο πριν. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει καθοριστικά η ευρεία αποδοχή των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων βασισμένων σε οπτικές ίνες.

 

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία της επίσης αμερικανικής εταιρείας Akamai. H τελευταία μελέτη της εταιρείας (α΄ τρίμ. 2017) κατατάσσει την Ελλάδα με βάση τη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο στην 72η θέση. Σύμφωνα με την Akamai, η Ελλάδα προσφέρει μέση ταχύτητα σύνδεσης στο Internet 7,9 Mbps και είναι οριακά υψηλότερη του παγκόσμιου μέσου όρου (7,2 Mbps). Mεταξύ 31 χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι η προτελευταία, έχοντας πίσω της μόνον την Kύπρο. Σε ό,τι αφορά την κινητή ευρυζωνικότητα, η κατάταξη της χώρας είναι καλύτερη τόσο στις μετρήσεις της Ookla όσο και στις μετρήσεις της Akamai. Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι περίπου στα 23 Mbps (β΄ τρίμ. 2017). Ωστόσο η τιμή αυτή είναι ονομαστική και η πραγματική ταχύτητα είναι πολύ χαμηλότερη. Αυτό είναι ορατό κυρίως στους χρήστες που αξιοποιούν συνδέσεις ADSL, όπου το συμβόλαιό τους αναφέρει συνδέσεις με ονομαστική ταχύτητα έως 24 Mbps, αλλά η πραγματική χρήση γίνεται ακόμη και κάτω από τα 10 Mbps. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το 90% των συνδέσεων της χώρας είναι τεχνολογίας ADSL, προσφέρει δηλαδή (ονομαστικές) ταχύτητες κάτω από τα 30 Mbps. Aλλά ακόμη και για το 9,9% των συνδέσεων με ονομαστική ταχύτητα άνω των 30 Mbps, για τη συντριπτική πλειονότητα των συνδέσεων η ταχύτητά τους δεν ξεπερνά τα 50 Mbps. Πρόκειται κυρίως για συνδέσεις τεχνολογίας VDSL, οι οποίες καθώς διευρύνεται η χρήση τους ωθούν τη μέση ονομαστική ταχύτητα του Διαδικτύου στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι ότι η χώρα μας θα σέρνεται για πολλά χρόνια ακόμη στον «πάτο του βαρελιού» των ταχυτήτων του παγκόσμιου Διαδικτύου.

 

Πρόσθετη κρατική βοήθεια 340 εκατ. για τις νέες υποδομές ζητούν οι τηλεπικοινωνιακές

 

Την περαιτέρω κρατική στήριξη του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών υποδομών νέας γενιάς, βασισμένων σε οπτικές ίνες, ζητούν οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου. Οι κ. Μιχάλης Τσαμάζ (OTE), Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) και Νάσος Ζαρκαλής (Wind), σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν την περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού σχεδίου με 340 εκατ., έτσι ώστε από 460 εκατ. που είναι σήμερα να ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ. Από την επιπλέον χρηματοδότηση των 340 εκατ., τα 200 εκατ. ζητείται να κατευθυνθούν στην ενίσχυση της εσωτερικής καλωδίωσης των κτιρίων και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση της β΄ φάσης ανάπτυξης των ευρυζωνικών δικτύων στην ελληνική περιφέρεια (Rural Broadband Extended ή RBE).

 

Αναλυτικότερα, το υφιστάμενο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης των ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. και αναμένει έγκριση, περιλαμβάνει δύο βασικές δράσεις: την ενίσχυση της ζήτησης με 400 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση της προσφοράς με 60 εκατ. ευρώ.

 

Η πρώτη δράση περιλαμβάνει τη χορήγηση «κουπονιών» σε νοικοκυριά (300 εκατ.) και επιχειρήσεις (100 εκατ.), προκειμένου αμφότεροι να αποκτήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων (SuperFast BroadBand, SFBB). Κάθε ενδιαφερόμενος θα λάβει μια ετήσια βάση ενίσχυση π.χ. ύψους 100-200 ευρώ για την απόκτηση SFBB σύνδεσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχυθούν αποκλειστικά οι τηλεπικοινωνιακές γραμμές που κάνουν αμιγή χρήση οπτικών ινών (FTTH) και όχι εκείνες που αξιοποιούν, έστω και στο τελευταίο άκρο τους, τον χαλκό (VDSL/Vectoring).

 

Η δεύτερη δράση αφορά την ενίσχυση της προσφοράς και συγκεκριμένα την περαιτέρω επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές. Προς την κατεύθυνση αυτή, η χώρα προτίθεται μέσω του ΕΣΠΑ να διαθέσει 60 εκατ. ευρώ στη β΄ φάση του συγκεκριμένου έργου. Σήμερα υλοποιείται ακόμη η πρώτη φάση του έργου, όπου μέσω χρηματοδότησης ύψους 160 εκατ. (πρώην ΕΣΠΑ) δύο εταιρείες (ΟΤΕ & Intrakat) ανέπτυξαν ευρυζωνικά δίκτυα για τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς, καλύπτοντας το 5% των λιγότερο προνομιούχων νοικοκυριών της χώρας που βρίσκονται σε ορεινές, αγροτικές, νησιωτικές κ.ά. περιοχές.

 

Τώρα, με τη β΄ φάση του έργου, στόχος είναι η κάλυψη του 15% των λιγότερο προνομιούχων νοικοκυριών. Ωστόσο, οι τρεις επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σημειώνουν ότι το ποσό των 60 εκατ. δεν είναι αρκετό. «Βασισμένοι στην εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από το αρχικό έργο Rural Broadband και από μια αρχική εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα ποσό τουλάχιστον 200 εκατ. ως δημόσια χρηματοδότηση για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας RBE που στόχο έχει να κλείσει το ψηφιακό χάσμα για το περίπου 15% των λιγότερο προνομιακών νοικοκυριών της χώρας», αναφέρει η επιστολή. Kάτι αντίστοιχο ισχύει και στα αστικά κέντρα, αλλά για άλλους λόγους. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των εταιρειών, τα «κουπόνια» δεν θα λειτουργήσουν αν δεν ενισχυθεί η δημιουργία κατάλληλης καλωδίωσης οπτικών ινών στο εσωτερικό των κτιρίων τόσο επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών. «Το πιο σημαντικό και κρίσιμο εμπόδιο για την υιοθέτηση των Gbps υπηρεσιών (σ.σ. υπερυψηλών ταχυτήτων) στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή, είναι η απουσία κατάλληλης εσωτερικής καλωδίωσης στα κτίρια.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών καλούν την πολιτεία να εξασφαλίσει πόρους 200 εκατ.

 

Επενδύσεις 668 εκατ.

Στα 668 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2015 οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων της χώρας. Το μέγεθος αυτό ήταν κατά 27% χαμηλότερο από εκείνο του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη κάμψη επενδύσεων τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε. Τη μεγαλύτερη κάμψη παρουσίασε η Ουγγαρία κατά 40,7%.

 

Πρώτη η Ν. Κορέα

Μηδενική ήταν στο τέλος του 2016 η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων πολύ υψηλών ταχυτήτων (άνω των 100 Mbps) στην Ελλάδα. Η χώρα μας, μαζί με το Μεξικό και την Πολωνία, είναι οι μοναδικές του ΟΟΣΑ που κινούνται στα όρια αυτά. Η χώρα με την υψηλότερη διείσδυση συνδέσεων μεγάλων ταχυτήτων είναι η Ν. Κορέα, όπου 3 στις 10 συνδέσεις προσφέρουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

 

Αυξήσεις έως και 38%

Οι χρεώσεις πακέτων ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων αυξήθηκαν έως και 38% το 2016 σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με την Ε.Ε., τα πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις ταχυτήτων 30-100 Mbps έχουν αυξηθεί σημαντικά για τους Ελληνες καταναλωτές, ενώ αντίθετα μικρή κάμψη παρουσιάζεται στις χρεώσεις πακέτων με ευρυζωνικές συνδέσεις χαμηλών ταχυτήτων (έως 24 Mbps).

 

 

Πηγή: Καθημερινή του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

 

 

 

Σ