tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Π. Κολλάρος: Το τραίνο δεν το χάσαμε διότι το τραίνο δεν ξεκίνησε

Γράφει ο Παναγιώτης Κολλάρος Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Κολλάρος

Οικονομικός Επόπτης  του ΕΕΑ

 

Διαφημίζονται ευρέως από την πολιτεία, προγράμματα επιχορηγήσεων επιχειρήσεων για επενδύσεις, πρόσληψη προσωπικού και κατάρτιση εργαζομένων.

 

Σχεδόν σε όλα, προηγείται η υποχρέωση της επιχείρησης για την πραγματοποίηση της επένδυσης η την πρόσληψη προσωπικού.

 

Μετά ακολουθεί η συμφωνημένη υποχρέωση του κράτους για την καταβολή της επιδότησης ή επιχορήγησης.

 

Δεν ορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα στην υποχρέωση του κράτους για την αποπληρωμή του επαγγελματία.

 

Δηλαδή, ενώ η επιχείρηση ακολουθεί τις συμφωνημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη της στο επιδοτούμενο η επιχορηγούμενο πρόγραμμα, η πολιτεία δεν έχει ορίσει ημερομηνίες στη καταβολή των δόσεων αλλά θα πληρώσει αφού και όταν ελεγχθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Παραδείγματα

 

Α. Για την καταβολή επιχορήγησης από ΕΣΠΑ, συνολικού ποσού 70.000 ευρώ, από ενταγμένη επένδυση συνολικού ύψους 170.000 ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε 3 χρόνια πριν (και εδέησαν σήμερα να ασχοληθούν με αυτή) και καθόσον η επιχείρηση στο διάστημα αυτό έχει αυξήσει το προσωπικό της κατά 5 εργαζόμενους και έχει τηρήσει πλήρως όλους τους όρους και προϋποθέσεις,  ζητήθηκε από την εκπρόσωπο του δημοσίου εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ) – ότι για να προχωρήσουν στην καταβολή της επιδότησης της επένδυσης χρειάζεται βεβαίωση από την αποθήκη ηλεκτρικών για μια λάμπα Led -που είναι απειροελάχιστο μέρος της επένδυσης-ότι:

 

1. Είναι καινούργια και αμεταχείριστη.
2. Δεν υπάρχει παρακράτηση κυριότητας της λάμπας.
3. Το SN(SERIAL NUMBER) της λάμπας.!!!!!!

 

Και από τον μαραγκό τα SN:
1. Για ένα πάγκο κουζίνας.
2. Για μια ρεσεψιόν.
3. Για ένα ντουλάπι.
4. Και για ένα τζάμι

 

Σαφώς για όλα τα ανωτέρω υπάρχουν προσφορέςτιμολόγια, εξοφλητικές αποδείξεις και αποδεικτικά τραπέζης για την μεταφορά χρημάτων προς εξόφληση των ανωτέρω.

 

Β. Επιδοτούμενα προγράμματα για πρόσληψη ανέργου

 

Πρόσληψη 8/1/2015 με επιδότηση για την αύξηση του προσωπικού με πρόσληψη άνεργου.

 

Υπάρχει η υποχρέωση από την μεριά του εργοδότη για προσκόμιση στον ΟΑΕΔ ανά τρίμηνο όλα τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απασχόληση, όπως μισθολογικές δαπάνες, ΑΠΔ και πληρωμή ΙΚΑ, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και επιτόπιος έλεγχος από υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την ύπαρξη της απασχόλησης.

 

Όλα τα ανωτέρω τηρήθηκαν με ακρίβεια και εμπρόθεσμα από τον εργοδότη.

 

Έχουν περάσει 20(είκοσι μήνες) και δεν έχει καταβάλει ο ΟΑΕΔ ούτε ένα ευρώ επικαλούμενες οι υπηρεσίες του οργανισμού έλλειψη προσωπικού.

 

 

Γ .Προγράμματα ΛΑΕΚ

 

Προγράμματα επιμόρφωσης όπου επιδοτούνται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι για κατάρτιση με χρήματα των ιδίων και καταβάλλονται με το ΙΚΑ.

 

Δεν έχουν πληρωθεί Προγράμματα ΛΑΕΚ του 2014 και 2015.

 

Πως υποστηρίζονται οι επιχειρήσεις όταν το δημόσιο δεν εκπληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις του?????

 

Με τα περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα δημιουργείται  επιπλέον έξοδο στην επιχείρηση που καταβάλλεται άμεσα ενώ το ο κράτος θα καταβάλλει το μερίδιο του  όμως όταν θέλει

 

Πως κάθε επιχείρηση θα αντέξει αυτή τη καθυστέρηση

 

 

Προφανώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν τα στελέχη του δημοσίου που από τα πεπραγμένα φαίνεται ότι δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα της αγοράς.

 

Με τα τρία  παραπάνω παραδείγματα έχει δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό κόσμο η εντύπωση ότι δεν υπάρχουν ικανά και με εμπειρία στελέχη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις "ιδιωτικοφανείς" παραφυάδες του, που επεξεργάζεται σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης της αγοράς.

 

Δεν ζητείται η άποψη της επιχειρηματικής κοινότητας και όταν ζητείται δεν λαμβάνεται υπόψη από τους κρατικούς αρμοδίους.
 

 

Από το 2010 έχει ξεκινήσει ένα ανελέητο πογκρόμ της επιχειρηματικότητας, ποινικοποίηση της, και ένα σαφές σχέδιο αποψίλωσης της αγοράς από οποιαδήποτε έννοια μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Ορδές "ανεύθυνο-υπεύθυνων", χωρίς τη παραμικρή γνώση της πραγματικής οικονομίας βασανίζουν ένα ολόκληρο επιχειρηματικό κόσμο.

 

Κοιτάω τον σταθμό και δεν βλέπω τραίνο.

 

Όμως δεν το έχασα το τραίνο, το τραίνο δεν έχει μπει ακόμα  στις ράγες για να ξεκινήσει!

 

 

ΣΒ