tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παζάρι σε 4 ταμπλό για τα χρέη μισθωτών- συνταξιούχων

Κρίσιμος ο Νοέμβριος για τις ρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Θεσμούς

Μπορεί οι οφειλές στις εφορίες και στα ταμεία να αυξάνονται με μικρότερη ταχύτητα, μπορεί τα προβληματικά δάνεια να έπεσαν κάτω από τα 90 δισ. ευρώ, ωστόσο ο όγκος αυτών των χρεών διαμορφώνεται στα επίπεδα των 230 δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις. 
Η βασική διαπίστωση είναι ότι ενώ πήραν σάρκα και οστά- έστω με δυσκολίες- οι ρυθμίσεις για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες μέσω του Εξωδικαστικού, η μεγάλη μάζα των φορολογούμενων, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, έμειναν να… παλεύουν με τους φόρους, έχοντας ως αποκούμπι μόνο την πάγια ρύθμιση των μόλις 12 δόσεων. Με δεδομένο, δε, ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αγγίζουν σχεδόν 1,6 εκατομμύρια οφειλέτες, η κυβέρνηση ετοιμάζει δέσμη προτάσεων προς τους δανειστές, για παροχή διευκολύσεων σε φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν την επαγγελματική ιδιότητα. 
Ειδικότερα, οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα εκδηλωθούν στα εξής τέσσερα μέτωπα:
1. Διεύρυνση του πεδίου του Εξωδικαστικού και σε μισθωτούς- συνταξιούχους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ρύθμισης ως 120 δόσεις.  
2. Αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σήμερα, πιθανώς σε 36 και μόνο για μικρές οφειλές, που δεν ξεπερνούν τις 3.000- 5.000 ευρώ.
Η δυσκολία έγκειται στην πάγια θέση των δανειστών- κυρίως του ΔΝΤ- ότι οι έχοντες έστω μικρές καταθέσεις ή κύρια κατοικίά, δεν μπορούν να έχουν διευκολύνσεις πληρωμών τέτοιου εύρους. Ειδικά, δε, ως προς την αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, η ένσταση των δανειστών έγκειται στο ότι θα δημιουργηθεί και "τρύπα" σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.
3. Παράταση του Εξωδικαστικού κατά ένα έτος. Μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 52.869 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, αλλά έχουν υποβληθεί 3.479 αιτήσεις κι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο μόλις 454 από αυτούς.
4. Παράταση του Νόμου Κατσέλη κατά ένα έτος. Το θέμα είναι σαφώς πιο σύνθετο, καθώς σχετίζεται και με τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, την αύξηση του ρυθμού των πλειστηριασμών, την εν γένει εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.