12/04/2017 | 14:00
«Πέρασαν» στη Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
«Πέρασαν» στη Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Πρόθεση της Fraport Greece είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών στα αεροδρόμια μέχρι το 2021

 

Ολοκληρώθηκε μετά από τρία σχεδόν χρόνια η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport Grecce «γεμίζοντας» τα δημόσια ταμεία με 1,23 δισ. ευρώ.

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων για 40 χρόνια μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Fraport Greece υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Λεούσης.

Η κοινοπραξία Fraport Greece (ιδιοκτησίας της Fraport AG σε ποσοστό 73,4% και του Ομίλου Κοπελούζου σε ποσοστό 26,6%), θα προχωρήσει σε επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών στα αεροδρόμια μέχρι το 2021

«Μία συμφωνία - ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, με αναμενόμενα πολλαπλάσια οφέλη συνολικά για την ελληνική οικονομία ολοκληρώνεται σήμερα, με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το ελληνικό δημόσιο στην κοινοπραξία FRAPORT AG - SLENTEL Ltd», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ. Ο επενδυτής κατέβαλε το εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική οικονομική συμφωνία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει επιπλέον 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των αεροδρομίων. Συνολικά το ύψος των παραπάνω εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ στη χρονική διάρκεια της παραχώρησης.

Στον ιδιώτη επενδυτή παραχωρείται η χρήση, λειτουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αεροδρομίων για περίοδο 40 ετών.

 

Tags: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, Επικαιρότητα, Οικονομία, ΥΠΟΔΟΜΕΣ Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 17013 φορές

Σχετικές Ειδήσεις