tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πήρε “φωτιά” η φοιτητική στέγη

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων- Όλα δείχνουν "δάκτυλο" Airbnb

Έρχεται η ώρα των εγγραφών στα πανεπιστήμια και μαζί ξεκινά ο Γολγοθάς της αναζήτησης στέγης από τους φοιτητές και τους γονείς τους. Φέτος φαίνεται ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η γνωστή ιστοσελίδα spitogatos.gr, οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει τον ανήφορο. 

Ως γνωστόν, οι φοιτητές στρέφονται σε μικρές κατοικίες, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις σχολές τους ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως το μετρό. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά συγκεντρώνουν και τα ακίνητα- τουλάχιστον στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις- που εκμισθώνονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, ενώ ανάλογο πρόβλημα καταγράφεται σε πιο τουριστικές περιοχές π.χ. το Ρέθυμνο της Κρήτης. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι και τα διαθέσιμα ακίνητα για τους φοιτητές είναι πολύ λιγότερα και τα ενοίκια πολύ υψηλότερα. 

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 17% στην Αθήνα, 14% στη Θεσσαλονίκη και 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με το 2017, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο. 

Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρατηρείται από τις περιοχές της Αθήνας, στον Πειραιά και στο Παγκράτι, από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, στην Τούμπα και στο κέντρο, και από την υπόλοιπη Ελλάδα, στην Κρήτη και στη Ρόδο.Η υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται στο Παγκράτι με 7,6€/τ.μ., στο κέντρο Θεσσαλονίκης με 7,9€/τ.μ. και στο Ρέθυμνο και τα Χανιά Κρήτης με 9,5€/τ.μ. και 8,5€/τ.μ. αντίστοιχα.

Χαμηλότερες τιμές παρουσιάζονται στις Σέρρες και τη Σπάρτη με 3,9€/τ.μ., τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης με 4,2€/τ.μ. και ακολουθούν Καστοριά και Διδυμότειχο με 4,3€/τ.μ.