tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πιτσιλής : Έλεγχοι, παραγραφή, κατασχέσεις εφαρμόζουμε το νόμο

Οι νέες υποθέσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα.

Οι νέες υποθέσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα

Τμήμα συνέντευξης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» στον δημοσιογράφο Προκόπη Χατζηνικολάου.

Οι έλεγχοι της  τελευταίας πενταετίας έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής αποκάλυψε ότι η φορολογική αρχή σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται προτάσεις για αλλαγή του συστήματος επιβολής των προστίμων και προσαυξήσεων.

Αναλυτικά :

– Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, ενοικίων κ.λπ. αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Θεωρείτε ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν;

– Η φορολογική διοίκηση εφαρμόζει τον νόμο. Και το έχω πει κατ’ επανάληψη, το κάνουμε με μηνιαία στοχοθεσία των περιπτώσεων για τις οποίες θα κινηθούμε με αναγκαστικά μέτρα. Ξεκινάμε κάθε μήνα από τα μεγαλύτερα και κατεβαίνουμε στα μικρότερα. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι φορολογούμενοι να μην μπορούν να πληρώσουν και κάποιοι άλλοι να μη θέλουν. Εμείς οφείλουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος στις περιπτώσεις αυτές, χωρίς να έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να μην τα εφαρμόζουμε. Αυτό που κάνουμε είναι να προτεραιοποιούμε τα μέτρα με βάση τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης και την πιθανολογούμενη εισπραξιμότητα. Πάντως, εξετάζουμε έναν εξορθολογισμό της διαδικασίας αυτής με στόχο να μη λαμβάνονται μέτρα άσκοπα.

– Τι εννοείτε άσκοπα;

–    Εννοώ ότι πολλές φορές γίνονται με αυτοματισμό ενέργειες κατασχέσεων χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν λογαριασμοί.

– Έχουν ειπωθεί πολλά για τις παραγραφόμενες χρήσεις. Θα σας ρωτήσω, όμως, ποιες υποθέσεις έχουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα; Οι νεότερες ή οι παλαιές;

–    Θα σας πω ότι η εισπραξιμότητα με βάση τα στοιχεία που έχουμε για τους ελέγχους της τελευταίας πενταετίας κινείται περίπου στο 47% ενώ, για ελέγχους που εκτείνονται πέραν της πενταετίας, η εισπραξιμότητα κινείται κοντά στο 9%. Αυτό είναι μια παρατήρηση που δείχνει ότι όσο πιο πρόσφατοι είναι οι έλεγχοι τόσο μεγαλύτερη είναι η εισπραξιμότητα. Και αυτό αποτυπώνει και ο νομοθέτης. Με το να κατευθύνει τους ελέγχους στις νεότερες χρήσεις.

Εσείς τι σκέφτεστε να κάνετε;

–    Όπως γνωρίζετε εκδόθηκε η απόφαση της Α.Α.Δ.Ε. για την προτεραιοποίηση των υποθέσεων. Η φορολογική διοίκηση οφείλει να σεβαστεί τις επιταγές του κράτους δικαίου και να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ. Σε αυτό τον προσανατολισμό εκδόθηκε και η απόφασή μας.

Εξετάζονται αλλαγές σε πρόστιμα και προσαυξήσεις

– Υπήρξαν περιπτώσεις δικαστηρίων που ακύρωσαν επί της ουσίας τα «λουκέτα», επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Σας ενόχλησε;

– Δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις. Η γνώμη μου είναι ότι σύστημα των προστίμων και των κυρώσεων που έχει επιβληθεί είναι ένα ήπιο σύστημα το οποίο διαφοροποιείται με βάση την υποτροπή και που γενικά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο επιχειρηματίας οδηγείται σε ανεπανόρθωτη βλάβη. Εμείς σχεδιάσαμε ένα σύστημα το οποίο προσβλέπει στη συμμόρφωση και στον παραδειγματισμό. Δεν θέλουμε την εξόντωση, θέλουμε τη συμμόρφωση. Υπήρξαν λίγες περιπτώσεις δικαστών που έκαναν δεκτά αιτήματα προσωρινών διαταγών, όπως προαναφέρατε, αλλά υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που αντίστοιχα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά.

–    Μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων στις  περιπτώσεις που δικαιώθηκαν οι επιχειρηματίες ξανακάνατε έλεγχο;

– Το πρόγραμμα των ελέγχων λειτουργεί με βάση τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Ωστόσο, φέτος επισκεφθήκαμε επιχειρήσεις παραπάνω από μία φορά, ακριβώς για να έχουν όλοι την αίσθηση ότι με έναν έλεγχο δεν τελείωσε η εποπτεία της αγοράς. Μπορεί να ελεγχθεί κάποιος ανά πάσα στιγμή και πρέπει να είναι συνεπής.

–    Σκέφτεστε να προτείνετε αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τα πρόστιμα;

–    Το θέμα των προστίμων και προσαυξήσεων μας απασχολεί ιδιαίτερα. Επεξεργαζόμαστε προτάσεις και εξετάζουμε συνολικά το πλαίσιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Taxheaven

 

 

 

ΣΒ