tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ποιος ελέγχει την Τράπεζα της Ελλάδος;

μπορεί να ελέγξουν τα βιβλία της Τράπεζας της Ελλάδος ακόμη και ξένα τραπεζικά και ελεγκτικά όργανα αλλά όχι οι βουλευτές

Έγγραφο που στάλθηκε στην Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτή, δείχνει ότι μπορεί να ελέγξουν τα βιβλία της Τράπεζας της Ελλάδος ακόμη και ξένα τραπεζικά και ελεγκτικά όργανα αλλά όχι οι βουλευτές!

—-
Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2017
Α.Π.: 12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Προς το
Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής
Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής
Τμήμα Α'

Σε απάντηση του ερωτήματος που περιλαμβάνεται στην  ερώτηση Βουλευτή προς τον κ. Υπουργό των Οικονομικών με θέμα «Ποιος ελέγχει την Τράπεζα της Ελλάδος» που μας διαβιβάσατε με το ΧΠ 2513/27.12.2016 έγγραφό σας, επισημαίνεται ότι το άρθρο 48 του Καταστατικού προβλέπει μεν την απαγόρευση έρευνας των βιβλίων της Τράπεζας από αντιπρόσωπο του Δημοσίου, ωστόσο, η εν λόγω απαγόρευση ουδόλως συνεπάγεται το ανέλεγκτο των εν γένει οικονομικών καταστάσεων και δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

 

Ειδικώς επισημαίνεται ότι προς το σκοπό ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων και των εν γένει λογαριασμών της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπονται ελεγκτικές αρμοδιότητες τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο και από εξωτερικά όργανα (ορκωτοί ελεγκτές, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ο.κ.). Επιπλέον, βιβλία και παραστατικά που αφορούν στην κίνηση και την κατάσταση λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου και των δημοσίων φορέων (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ανεξαρτήτων αρχών κ.ο.κ.) διαβιβάζονται και τίθενται άμεσα υπόψη των αρμοδίων οργάνων των εν λόγω δημοσίων φορέων (ιδίως των κατά περίπτωση δικαιούχων, υπόλογων και διατακτών των εν λόγω λογαριασμών).

 

Άννα Παξινού
Διευθύντρια

 

 

ΣΒ