tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ποιος θα μας προστατεύσει από τους ελεγκτές;

"καλούμε τους φορολογούμενους εάν υπάρξει οποιοδήποτε φαινόμενο, που έχει σχέση με ζητήματα διαφθοράς, να το καταγγείλουν άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών"

Πολλές φορές ο πολίτης βλέπει εμβρόντητος υποθέσεις διαφθοράς να κτυπούν στην καρδιά των «αδιάφθορων οργάνων», αυτών δηλαδή που είναι ταγμένοι να προστατεύουν τον πολίτη και το κράτος από "πονηρούς φοροφυγάδες" ή διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η διαφθορά έχει κτυπήσει τους αδιάφθορους; Ποιος θα προστατεύσει ποιόν;

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης στην τελευταία συνέντευξη τύπου προσπάθησε να δώσει κάποιες  εξηγήσεις.

 

Όπως είπε «με την ίδια αυστηρότητα (που αντιμετωπίζουμε τους φοροφυγάδες) θα έχουμε και στο εσωτερικό των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και καλούμε τους φορολογούμενους εάν υπάρξει οποιοδήποτε φαινόμενο, που έχει σχέση με ζητήματα διαφθοράς, να το καταγγείλουν άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως και τους ίδιους τους ελεγκτές. Αν υπάρχει οποιοδήποτε φαινόμενο για διαφθορά να το καταγγείλουν. Σε αυτά τα φαινόμενα έχουμε ανοιχτό μέτωπο και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε έστω και τη σκέψη για τέτοια ζητήματα.

 

Στους ελέγχους που κάνουμε, αντιμετωπίζουμε ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα, το θέμα των φορολογικών ταμειακών μηχανών είτε πλαστών, είτε παράλληλων μηχανισμών κλπ.

 

Το πρόβλημα το γνωρίζουμε. Έχουν ήδη αποκαλυφθεί τέτοιες περιπτώσεις και θα αποκαλυφθούν και άλλες το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλω να σταθώ ειδικά σε αυτό το πρόβλημα και να το τονίσω, διότι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση φοροδιαφυγής, μια ιδιαίτερη περίπτωση απάτης και οικονομικού εγκλήματος.

 

Και εγώ θέλω να ρωτήσω τι πραγματικά διαφέρει ο διαρρήκτης που μπαίνει στο σπίτι μας για να κλέψει κάτι, ή αυτός που κλέβει μια τράπεζα, με αυτόν ο οποίος έχει μια πλαστή φορολογική ταμειακή μηχανική, εισπράττει παραπάνω ΦΠΑ, εισπράττει από τον πολίτη αυτό που πρέπει να εισπράξει και δεν το αποδίδει μετά.

 

Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρηματίες δεν είναι μόνοι τους».