tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πολύ χαμηλές οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα στη χώρα μας είναι τα φθηνότερα ακίνητα, μεταξύ 18 χωρών της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας είναι τα φθηνότερα ακίνητα, μεταξύ 18 χωρών της Ευρώπης.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της RE/MAX Ευρώπης.

Για παράδειγμα, μία κατοικία 100 τ.μ., σε αστική περιοχή της Ελλάδας, πωλείται κατά μέσο όρο προς 92.200 ευρώ και στην περιφέρεια για 67.000 ευρώ. Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές πώλησης ακινήτων καταγράφονται στο Λουξεμβούργο. Εκεί, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε αστική περιοχή κοστίζει 797.500 ευρώ κατά μέσο όρο και στην περιφέρεια πωλείται για 562.600 ευρώ.

 

Λίγο πιο χαμηλές είναι οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ελβετία, όπου μία κατοικία 100 τ.μ. σε κάποια μεγάλη πόλη κοστίζει κατά μέσο όρο 754.100 ευρώ και στην περιφέρεια 638.700 ευρώ. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η ελληνική κτηματαγορά είναι αρκετά πιο φθηνή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πλέον οι τιμές πώλησης έχουν περάσει στο στάδιο της σταθεροποίησης.

 

Ακόμη και σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως η Ιταλία, ειδικά για τουριστικά ακίνητα, η Ελλάδα παραμένει ακόμη πολύ πιο οικονομική λύση, ενώ και η Ισπανία που είχε βιώσει μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία του Real Estate, έχει τιμές σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού με τα χαμηλά επιτόκια που τονώνουν την ζήτηση, οδηγούν σε διαρκώς αυξανόμενες ή έστω σταθερές τιμές πώλησης διαμερισμάτων, ανεξαρτήτως περιοχής και χώρας.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκαν σημαντικά για τα αστικά διαμερίσματα, σε περιπτώσεις χωρών όπως η Λιθουανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο (της τάξεως του 13%), ενώ οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων (διαμερισμάτων) αυξήθηκαν επίσης και στην περιφέρεια και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2017 κατά περίπου 7% στο Λουξεμβούργο και 4-6% στην Εσθονία.

 

Ωστόσο, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία, οι τιμές προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές για το 2017. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Πορτογαλία και την Σκωτία, μετά από μια περίοδο μακράς ύφεσης, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αυξανόμενης τάσης σταθερότητας, με ελπίδα για ακόμα καλύτερες προοπτικές στο άμεσο μέλλον.

 

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, τη χρονιά που πέρασε ένα διαμέρισμα θα μπορούσε να αγοραστεί με μέση τιμή ανά τετραγωνικό 922 ευρώ σε αστική περιοχή και 670 ευρώ στην περιφέρεια. Για φέτος, η πρόβλεψη είναι θετική, αναμένοντας σταθερές τιμές για τα διαμερίσματα και τους άλλους τύπους ακινήτων σε αστικές περιοχές, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Πηγή: ΑΠΕ