tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Πονοκέφαλος” από την έξαρση του παρεμπορίου

Ένταση των ελέγχων στην αγορά προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομίας

Με φόντο τις εκτιμήσεις για "εξαφάνιση" δυνητικών πόρων έως και 20 δισ ευρώ, που θα έφταναν στην αγορά και ακολούθως την εκτιμώμενη απώλεια περίπου 3,5 δισ ευρώ από το ΦΠΑ, το παρεμπόριο έχει καταστεί μάστιγα για τις επιχειρήσεις που παλεύουν να σταθούν όρθιες μετά από 10 χρόνια κρίσης. 

"Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να θωρακιστούν αποτελεσματικά οι πύλες της χώρας, με στόχο την προστασία των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των επιχειρήσεων" ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά από την πρώτη συνεδρίαση σε ολομέλεια, του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ). 

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η αναβάθμιση του συντονιστικού ρόλου του ΣΥΚΕΑΑΠ, που λειτουργεί ήδη για διάστημα έξι μηνών, καθώς και η εντατικοποίηση των ρυθμών ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια ανά την επικράτεια.

Στη διάρκεια της συζήτησης, καταγράφηκαν επιμέρους προβλήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών, που αφορούν στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά τη διενέργεια των ελέγχων, καθώς και οι ειδικές ανάγκες ελέγχου που διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας και στα λιμάνια της χώρας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, κλιμάκια υπαλλήλων της  Επιχειρησιακής  Διεύθυνσης  Σ.Δ.Ο.Ε.  Αττικής,  σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στη Ρόδο, εντόπισαν – εκτός όλων των άλλων – ατομική επιχείρηση που αναπτύσσονταν σε τριώροφο κτίριο με επιπλέον επέκταση σε παράπλευρη αποθήκη και δραστηριοποιούνταν στην  παραγωγή – με υπερσύγχρονα μηχανήματα – και διάθεση προϊόντων που έφεραν πλαστά σήματα γνωστών οίκων του εξωτερικού, καθώς επίσης και την παραγωγή πλαστών σημάτων. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε τρία ακόμη καταστήματα και ένα αποθηκευτικό χώρο, όπου δραστηριοποιούνταν ο ελεγχόμενος και η σύζυγός του. 

Κατασχέθηκαν 318.720 τεμάχια διαφόρων προϊόντων (ενδύματα, τσάντες κ.λ.π.), επί των οποίων θα τοποθετούνταν πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών, 120.450 τεμάχια πλαστών σημάτων επώνυμων εταιρειών, 14.653 τεμάχια διαφόρων προϊόντων (ενδύματα, τσάντες κ.λ.π.), επί των οποίων είχαν ήδη τοποθετηθεί πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών (απομιμητικά προϊόντα), 9 μηχανήματα  εκτύπωσης και επικόλλησης σημάτων (στάμπες), 5  μηχανήματα κοπής και ραφής σημάτων και σχεδίων.