28/02/2017 | 11:07
Πώς φορολογείται ζευγάρι που ο ένας εκ των δύο εργάζεται στο εξωτερικό
Πώς φορολογείται ζευγάρι που ο ένας εκ των δύο εργάζεται στο εξωτερικό

Ερώτηση:

Σε περίπτωση που σε αντρόγυνο ο άνδρας εργάζεται στο εξωτερικό και η γυναίκα παραμένει και εργάζεται στην Ελλάδα μπορεί ο ένας να φορολογηθεί ως κάτοικος εξωτερικού και η άλλη ως κάτοικος Ελλάδας;

Απάντηση: 

Το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση έγγαμης σχέσης, θα πρέπει και οι δύο σύζυγοι να είναι κάτοικοι εξωτερικού διότι λόγω της υποχρέωσης υποβολής κοινής δήλωσης δεν μπορεί να γίνει μεταφορά μόνο του ενός συζύγου, λόγω της ύπαρξης σοβαρού κοινωνικού δεσμού όπως αναφέρει ο νόμος.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ισχυρισμός μπορεί να τεθεί κι εάν ένα τέκνο έχει μείνει στην Ελλάδα και θεωρείται προστατευόμενο τέκνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει ήδη απόφαση του Σ.τ.Ε., η οποία δικαιώνει Γερμανό πολίτη ο οποίος βάσει των Ελληνικών αρχών έπρεπε να δηλώνει στην Ελλάδα το παγκόσμιο εισόδημά του διότι παντρεύτηκε Ελληνίδα, η οποία ήταν φορολογική κάτοικος Ελλάδας. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στην Ελληνική νομοθεσία κι έτσι όταν ένας εκ των δύο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, τότε «συμπαρασύρεται» και ο άλλος.


PANTELIS & PARTNERS
ACCOUNTING SPECIALISTS
Σερβίων 10 – Αθήνα – Τ.Κ.: 10441
Τηλ.: 210 5154733 – 210 5120402 – 210 5238054
info@pantelisco.com
www.pantelisco.com
 
Μπορείτε να απευθύνετε γραπτά ερωτήματα στο e-mail: forologika@eea.gr.

Tags: Φορολογία Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1700 φορές

Σχετικές Ειδήσεις