tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

POS + Kάρτες = Τουφεκιές στον αέρα

Του Παναγιώτη Κολλάρου, Οικονομικού Επόπτη του Ε.Ε.Α.

Εδώ στον Ελληνοχώρο τίποτα τελικά δεν αλλάζει.
Όποιος και αν μας κυβερνά, όσα χρόνια και αν περνούν, όσο και αν αλλάζει ο κόσμος γύρω μας για μια φορά ακόμα σε αυτή τη χώρα βιώνουμε μια από τα ίδια  
Πρόσφατα με το νόμο 4446/16 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 22/12/2016, μαζί με όλα τα υπόλοιπα (αλλαγές στο πτωχευτικό κώδικα, διατάξεις για τις διοικητικές δίκες, διατάξεις για τα Καζίνο, διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης,  και όσα άλλα μπορεί να φανταστεί κανείς), καθορίζεται και η υποχρέωσης αποστολής στην ΓΓΠΣ όλων των ημερήσιων συναλλαγών για κάθε οντότητα που διενεργεί συναλλαγές και φορολογείται στη χώρα μας, καθώς και οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών .
Μέτρα που όπως λένε οι κυβερνώντες νομοθετούνται για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και εμφάνιση επιπλέον φορολογητέας ύλης.
Παρόλα ταύτα, νόμοι για το σκοπό αυτό ψηφίζονται και ξαναψηφίζονται, Υπουργικές αποφάσεις εκδίδονται και κατόπιν ανασκευάζονται ή αναστέλλονται, με το αποτέλεσμα να είναι πάντα το ίδιο, δε γίνεται απολύτως τίποτα.
Εδώ περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων. Βέβαια όπως συνήθως, για άλλη μια φορά, η διάταξη αυτή του νόμου είναι ένα ευχολόγιο και όλα επαφίονται (τρόπος, χρόνος, υπόχρεοι κ.λπ.) να καθοριστούν με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. 
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι με τη ψήφιση του ανωτέρου νομοσχεδίου το υπουργείο έσπευσε, πρώτα από όλα, να δώσει προτεραιότητα στο μέτρο των ηλεκτρονικών πληρωμών, σε συνδυασμό με το χτίσιμο του αφορολόγητου, ισχυριζόμενο ότι, έτσι θα αναγκάσει τα καταστήματα να εκδίδουν αποδείξεις.
Βέβαια, θα διαπιστώσει κανείς, ότι αυτό το μέτρο σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό καθόσον, αν προσέξουμε ποιες δαπάνες περιλαμβάνονται στο χτίσιμο του αφορολόγητου.
 θα διαπιστώσουμε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (μισθωτοί και συνταξιούχοι) δεν απαιτείται η χρήση της κάρτας για αγορά καταναλωτικών αγαθών, καθόσον εύκολα το αφορολόγητο χτίζεται, πληρώνοντας ηλεκτρονικά μόνο τις ΔΕΚΟ και κάποιες άλλες καθημερινές δαπάνες όπως πετρέλαιο θέρμανσης, super-market κλπ!!!
 Βέβαια οι προαναφερόμενες δαπάνες σε καμιά περίπτωση δεν απετέλεσαν αντικείμενο  φοροδιαφυγής.
Δηλαδή, παρόλο ότι για το πολύ κόσμο αυτό θα είναι θετικό, σε σχέση με το επιδιωκόμενο κάναμε μια  τρύπα στο νερό!!!
Προς τι λοιπόν αυτή η πρεμούρα για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, που αναγκάζει χιλιάδες επαγγελματίες, αφενός  να προμηθευτούν τραπεζικό τερματικό και αφετέρου να αναρτούν στη πόρτα τους πινακίδα που ενημερώνει για το αν το διαθέτουν ή όχι, με επαπειλούμενο σε αντίθετη περίπτωση,  πρόστιμο 1.000€.;;;
 Και όλα αυτά χωρίς να έχει θεσπιστεί κανένα ακατάσχετο ποσό στους λογαριασμούς των επαγγελματιών αυτών.
Μήπως δεν υπηρετεί  το μέτρο το σκοπό του περιορισμού της φοροδιαφυγής, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά απλώς ευνοεί ένα κύκλωμα τραπεζών, άλλων ιδρυμάτων πληρωμών, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κ.λπ. ;;;
Μήπως ο ισχυρισμός μας αυτός είναι προδήλως αληθής;;;
Γιατί δεν επιδεικνύεται η αντίστοιχη πρεμούρα για την υλοποίηση του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων;
Κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, ότι οι κεντρικές υποδομές του TAXIS  είναι έτοιμες να δεχτούν τις πληροφορίες από τα διασυνδεδεμένα ταμειακά συστήματα και  είναι υπέρμαχοι του μέτρου αφού ο έλεγχος της έκδοσης των αποδείξεων θα διευκολύνεται αφού θα γίνεται  σε πραγματικό χρόνο .
Ένα μέτρο που ενώ πραγματικά θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, δεν ευνοεί καμιά συντεχνία, καθόσον εδώ και τρία χρόνια οι ταμειακές μηχανές που προμηθεύονται όλες οι επιχειρήσεις  είναι κατάλληλες για το σκοπό αυτό, χωρίς να απαιτείται κανένα πρόσθετο κόστος.
Θα μπορούσε κάποιος υπεύθυνος να μας δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω;;; ή θα βιώσουμε για μια ακόμα φορά το συνήθη μύθο μας ως Έλληνες;;;

Παναγιώτης Kολλάρος
Οικονομικός Επόπτης ΕΕΑ