tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πως θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν Δεκαπενταύγουστο

Ως προς την αμοιβή της Δευτέρας 15 Αυγούστου 2016 για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο....

Προσαύξηση στην αμοιβή τους δικαιούνται όσοι εργαστούν τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς η ημέρα έχει οριστεί από τον νόμο ως υποχρεωτική αργία. Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες. Μάλιστα, το κέντρο επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Ως προς την αμοιβή της Δευτέρας 15 Αυγούστου 2016 για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται, αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου καταβάλλεται το 1/25 τού συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν. Σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.