tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πόσα θα χάσουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι – Παραδείγματα

Το μαχαίρι πέφτει ακόμη και στις πολύ χαμηλές συντάξεις.

Νέες ανατροπές για εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους φέρνει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι περικοπές συντάξεων θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019, σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, θα ανέρχονται κατ’ ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", οι απώλειες θα φθάσουν έως και τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 για τις επικουρικές, ενώ το μαχαίρι πέφτει ακόμη και στις πολύ χαμηλές συντάξεις. Μάλιστα, ο συνδυασμός των περικοπών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε απώλεια τουλάχιστον 2 συντάξεων, ανατρέποντας την προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές σήμερα 1.044 ευρώ λαμβάνει ετησίως, μετά φόρων και εισφορών,11.086 ευρώ. Το 2019, από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς θα χάσει 128 ευρώ και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 916 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 10.992 ευρώ). Το 2020 θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.023 ευρώ και οι συντάξιμες αποδοχές του (μετά φόρων και εισφορών) θα διαμορφωθούν στα 9.309 ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, θα χάσει σχεδόν δύο συντάξεις (1.777 ευρώ).

Το πλαφόν στις περικοπές ορίστηκε τελικά στο 18% και όχι στο 22%, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο της συμφωνίας. Στο «κάδρο» μπήκαν και οι επικουρικές για να βγει ο λογαριασμός (1% του ΑΕΠ) και να μην χάσουν οι κύριες το σύνολο της προσωπικής τους διαφοράς (έως και 39%). Μάλιστα, περίπου 100.000 συνταξιούχοι χάνουν και από την κύρια και από την επικουρική. Οι 60.000 από αυτούς θα χάσουν τα περισσότερα, καθώς είναι εκείνοι που, παρ’ ότι έχουν προσωπικές διαφορές, διασώθηκαν από τις περικοπές του περασμένου καλοκαιριού. Βάσει των πρώτων πληροφοριών, το όριο προστασίας των επικουρικών συντάξεων από τις περικοπές του 2016, ήτοι τα 1.300 ευρώ από άθροισμα κύριων και επικουρικών, θα καταργηθεί και θα τεθεί πλαφόν στις μειώσεις των συντάξεων με προσωπικές διαφορές το 18%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις περίπου 1,1 εκατ. κύριες συντάξεις για τις οποίες θα προκύψουν προσωπικές διαφορές.

Οπως μάλιστα εξηγεί στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι σήμερα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια στις κύριες και επικουρικές, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη και θα υποστούν το πλαφόν του 18%, αλλά και χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός επισημαίνει πως εάν δεν υπάρξει κάποια πρόνοια, το μαχαίρι θα πέσει και στα επιδόματα αναπηρίας, τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό της κύριας σύνταξης. Μειώσεις θα υπάρξουν και στις συντάξεις χηρείας.


Οπως φαίνεται και από τα παραδείγματα που ετοίμασε για την «Κ» ο δικηγόρος με ειδίκευση στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Διονύσης Ρίζος, την ανώτατη μείωση θα υποστεί, για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που συνταξιοδοτήθηκε με 35ετία, λαμβάνει σύνταξη 1.143,5 ευρώ και από 1/1/2019 με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα λαμβάνει 937,6 ευρώ (-18%).

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι ανατροπές δεν φαίνεται να τελειώνουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως πέρασε η άποψη των δανειστών να αλλάξει, πιθανότατα από το 2018, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους και να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Η επιβάρυνση για την κύρια ασφάλιση εκτιμάται σε περίπου 4%.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ