tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πότε “ανοίγουν” τέσσερα νέα “καθεστώτα” του Αναπτυξιακού

Σε σύντομο διάστημα θα εκδοθεί πρόσκληση για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ 2014-20.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα ανοίξουν 2 ακόμη "καθεστώτα" του νέου αναπτυξιακού νόμου (καινοτομίες και cluster) και άλλα 2 μέχρι το τέλος Ιουνίου (ολοκληρωμένα χωρικά κλαδικά και funds), ενώ σε σύντομο διάστημα θα εκδοθεί πρόσκληση για τη δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ 2014-20, βασικός στόχος της οποίας είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα.
Τα παραπάνω δήλωσε στην εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στη δυναμική του νέου αναπτυξιακού νόμου και την επίδρασή του στην οικονομία.
Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στο νέο αναπτυξιακό νόμο είναι εξαιρετικά θετική, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Από τα 8 καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου έχουν ενεργοποιηθεί 4 και έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο 3908/11, στα τέσσερα χρόνια ισχύος του, είχαν υπαχθεί μόλις 1.270 σχέδια, γίνεται αντιληπτό, σημείωσε ο υπουργός, ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα έχουμε υπεραπόδοση. Αυτή δεν αφορά μόνο στον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων αλλά και στην ποιοτική τους σύσταση, καθώς το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων αφορούν τη βιομηχανία (κυρίως τον κλάδο της αγροτοδιατροφής) και μικρός αριθμός επενδύσεων τα logistics. Τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό αποτελούν το υπόλοιπο 35% των επενδυτικών σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων.
Αξίζει να τονιστεί, συνέχισε ο ίδιος, πως ο νέος αναπτυξιακό νόμο συμπορεύεται και κινείται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση με το νέο ΕΣΠΑ πριμοδοτώντας την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχουν υποβληθεί 24 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό άνω των 17 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες δεν περιορίζονται στον εν λόγω κλάδο, αλλά είναι διάσπαρτες και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας (πχ η βιοτεχνολογία στον κλάδο της αγροδιατροφής) και του τουρισμού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ