tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πότε δεν μπαίνει πρόστιμο στις τροποποιητικές δηλώσεις

Νέες διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ μετά από την πληθώρα λαθών σε βεβαιώσεις αποδοχών χιλιάδων συνταξιούχων

Τελικά τα λάθη του ΕΦΚΑ δεν θα κοστίσουν χρήμα, παρά μόνο ταλαιπωρία σε όσους συνταξιούχους είχαν την κακή τύχη να υποστούν τις αβλεψίες των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες διόρθωσαν εκ των υστέρων τις βεβαιώσεις αποδοχών, που είχε ήδη "φορτωθεί" στο Taxis! Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες συνταξιούχοι, που είχαν υποβάλει νωρίς τις φορολογικές τους δηλώσεις, να πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. 

Το ερώτημα στο κατά πόσο θα βρεθούν αντιμέτωποι και με πρόστιμα, απάντησε η ΑΑΔΕ με νέα εγκύκλιο, με την οποία εξαρχής ορίζεται ότι αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι όσοι ειδοποιήθηκαν από το Taxis για αλλαγή στις βεβαιώσεις αποδοχών, οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Και πάμε στο επόμενο βήμα. 

Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, άρα ούτως ή άλλως δεν τίθεται ζήτημα προστίμου. Τι γίνεται, όμως, με όσους διαπιστώσουν εκ των υστέρων ότι έπρεπε να υποβάλουν τροποποιητική; 

Όπως σημειώνει η νέα εγκύκλιος, με οδηγίες που είχαν δοθεί στις 10 Μαίου, έγινε δεκτό ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται λόγω επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών ή συντάξεων όπως και αυτές που υποβάλλονται εξαιτίας λάθους του εργοδότη ή του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των αποδοχών ή συντάξεων, θεωρούνται εμπρόθεσμες και υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν από τον εκκαθαριστή οι διορθωτικές βεβαιώσεις αποδοχών /συντάξεων. 

Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις, ακόμα κι αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά από τις 26 Ιουλίου, θεωρείται εμπρόθεσμη άρα δεν τίθεται ζήτημα προστίμου.