tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Που θα πάνε τα 11 δις που θα πάρουμε από την Ευρώπη

Τα χαμόγελα στην κυβέρνηση περισσεύουν.

 
Του Βαγγέλη Γιακουμή.


 
Τα χαμόγελα στην κυβέρνηση περισσεύουν. Αν ξεπεραστεί και ο σκόπελος της επόμενης ψηφοφορίας για τα μέτρα με τους έμμεσους φόρους που θα στρώσουν το χαλί για το ξεκλείδωμα της δόσης , τότε τα 11 δις περίπου , η κυβέρνηση τα έχει  στο τσεπάκι της!
11 ολόκληρα δις ευρώ. Τέσσερα παραπάνω από ότι αρχικά περίμενε. Δεν είναι και λίγα … Με αυτά τα 11 δις η κυβέρνηση παίρνει ανάσα για τη δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο που περιλαμβάνει μέτρα όπως απολύσεις στο δημόσιο. Από τώρα, στο οικονομικό επιτελείο κάνουν προγραμματισμό για το πως θα διαχειριστούν την οικονομική ανάσα που τους έδωσε η Ευρώπη.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι ανάγκες της χώρας σε δανειακές υποχρεώσεις για το έτος που διανύουμε υπολογίζεται περίπου σε  3,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2016, 2,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, 5,2 δισ. ευρώ για το 3ο τρίμηνο –ξεχωρίζει η αποπληρωμή δύο μεγάλων ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ- ενώ για το 4ο τρίμηνο, οι ανάγκες περιορίζονται στα 1,3 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του πρώτου τριμήνου (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων) καλύφθηκαν από τα διαθέσιμα, στην πραγματικότητα από τα συνολικά 9-11 δισ. ευρώ που ενδέχεται να δοθούν στην Ελλάδα, τα περίπου 7-8 δισ. ευρώ θα «δεσμευτούν» για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, σε αυτό το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα, θα έπρεπε να έχουν εκταμιεύσει τα 3,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον περασμένο Νοέμβριο, τα 3,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα 4,9 δισ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο αλλά και επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση του β’ τριμήνου. Προφανώς, η απόφαση, θα καλύψει το διάστημα μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου. (Στοιχεία από το the toc.gr )
Επομένως το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι που θα βρει η κυβέρνηση να ενισχύσει την πραγματική οικονομία η απάντηση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη.
Αν από το ποσό της τελικής εκταμίευσης μείνουν περίπου 3-4 δις τότε τα χρήματα αυτά θα ριχθούν στην αγορά για να "κινηθεί" το χρήμα και να ζεσταθεί ο ιδιωτικός τομέας από τα χρήματα που έχει να λάβει εδώ και μερικά χρόνια από της ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.
Με άλλα λόγια θα πληρωθούν οι προμηθευτές του κράτους που αν είναι λειτουργικά έξοδα νοσοκομείων θα αρχίσουν να λειτουργούν σιγά , σιγά , αν είναι άλλες επιχειρήσεις θα πάρουν και αυτές μπροστά και έτσι , έστω και με αυτά τα ολίγα θα αλλάξει λιγάκι το κλίμα ως προς το καλύτερο. Από αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα. Να γίνει πιο φιλικό το κλίμα πιο αναπτυξιακό , πιο ελπιδοφόρο και επενδυτικό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ξανά προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον.
Αν όπως υπολογίζουν τα στελέχη του οικονομικού τομέα πέσουν περίπου 800 εκ. ευρώ,  ανά μήνα, τότε γρήγορα η αγορά θα αλλάξει πρόσημο και χαρακτήρα. Τα  χρέη του κράτους θα επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του τέλους του 2014 αφού υπολογίζεται ότι σήμερα  το δημόσιο, μαζί με τους φόρους που δεν έχει επιστρέψει χρωστάει κοντά στα 6 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.