tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία

Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου.

Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξη της στη δημόσια τηλεόραση τόνισε ότι το νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο, αλλάζει εντελώς τη λογική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Σημείωσε ότι μέχρι τώρα η λογική ήταν τιμωρητική ως προς τον εργοδότη που παραβίαζε τη νομοθεσία, καθώς για έναν αδήλωτο εργαζόμενο, το πρόστιμο που επιβαλλόταν στην επιχείρηση, ανερχόταν στα 10.500 ευρώ».

«Αυτό που εισηγούμαστε, είναι μία συνολική αλλαγή, ώστε να επικρατήσει μία λογική δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος» σημείωσε η υπουργός, λέγοντας ότι το πρόστιμο θα σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος. «Όσο πιο μεγάλη διάρκεια έχει η σύμβαση εργασίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του προστίμου. Από 10.500 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειώνεται στα 7.000 ευρώ, αν γίνει τρίμηνη πρόσληψη, στα 5.000 ευρώ, αν ο εργοδότης προχωρήσει σε εξάμηνη πρόσληψη και στα 3.000 ευρώ, αν γίνει ετήσια πρόσληψη» διευκρίνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

 «Σε κάθε περίπτωση», τόνισε, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει ένσημα τριών μηνών, ενώ το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, εφόσον υπάρχει υποτροπή. «Αν, δηλαδή, ο ίδιος εργοδότης πιαστεί εκ νέου με αδήλωτο εργαζόμενο, θα διπλασιάζεται το πρόστιμο, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης» συμπλήρωσε.

Παράλληλα η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.