tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Προειδοποιούν οι Γερμανοί : Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαίνεσε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα την τελευταία διετία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαίνεσε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα την τελευταία διετία, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα μας- εντός ή εκτός ευρώ- θα πρέπει να υλοποιήσει μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική.

Ο Β. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι η Γερμανία δεν εκπονεί «μοντέλα» για πιθανές εξόδους χωρών της ευρωζώνης από την ενιαία νομισματική ένωση, ενώ αναφερόμενος στον ευρωσκεπτικισμό, σημείωσε ότι το αντίδοτο είναι να τηρούμε τους κανόνες της ΕΕ.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ περί αγοράς κρατικών ομολόγων για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, εξέφρασε την άποψη ότι η τονωτική αυτή ένεση ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, μπορεί να παρερμηνευθεί, καθώς δεν αποκλείεται ορισμένοι να θεωρήσουν εσφαλμένα ότι δεν επείγουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα να "υποφέρει" σκληρές μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας mιλώντας από το Νταβός σε πάνελ του CNBC.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται σε καλές εποχές αλλά δυστυχώς στην πολιτική αναγκάζεται κανείς να τις υλοποιήσει σε άσχημες περιόδους.

Την ίδια ώρα από τη Φλωρεντία, η Μέρκελ επισήμανε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία από μέρους των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβράδυνση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη Φλωρεντία μαζί με τον Ρέντσι η Μέρκελ είπε πως δεν θα κάνει σχόλια για αυτή καθαυτή την απόφαση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης σε ένδειξη σεβασμού στην ανεξαρτησία του. Επανέλαβε πάντως ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μπορούν να αναζωογονήσουν την ευρωζώνη.

«Δεν μου δίνεται η εντύπωση πως η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία να πει “δεν χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις πλέον”. Λέω όμως πως αυτό πρέπει να ισχύει για όλους—και θα το παρακολουθήσουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Καμιά κεντρική τράπεζα στον κόσμο δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει ποτέ την πολιτική· οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Πηγή www.imerisia/