tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Προς κυβερνητικό ανασχηματισμό…

Ανασχηματισμός. Είναι πιθανόν να γίνει σήμερα, Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 ή αύριο Τετάρτη

Μετά την αλλαγή στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαδοχή του  Πάνου Ρήγα από τον Πάνο Σκουρλέτη, σειρά παίρνει ο πολυαναμενόμενος από καιρό ανασχηματισμός. Είναι πιθανόν αυτός να γίνει σήμερα, Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 ή αύριο Τετάρτη.

 

Τα ονόματα αυτή τη στιγμή δίνουν και παίρνουν. Ονόματα που διαρρέουν από κυβερνητικούς κύκλους ενώ ορισμένους υπουργούς τους κινούν τα… μέσα μαζικής ενημέρωσης ασκώντας έμμεσα τη δική τους πίεση για το που πρέπει αυτή να προσανατολιστεί.

 

Προτάσεις έχουν γίνει προς διάφορες κατευθύνσεις διεύρυνσης του πολιτικού φάσματος από τον κ. Τσίπρα, μέχρι και στον «καραμανλικό» χώρο αλλά δεν είναι γνωστό τι απάντηση έχει λάβει και ποιες από τις θετικές απαντήσεις θα αξιοποιήσει και σε ποιες θέσεις.

 

Για την ώρα και σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυκλοφορούν οι εξής φήμες:

 

Εκτός απροόπτου, διάδοχος του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών θα είναι ο Νίκος Παππάς. Οι δυο τους, μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που παραμένει στη θέση του, θα έχουν κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία ενόψει εκλογών. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο υπουργείο Εσωτερικών, ως υφυπουργός, να τοποθετηθεί και ο Παύλος Πολάκης.

 

Εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αμετακίνητος στη θέση του παραμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αλλά και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Στο υπουργείο του θα παραμείνει και ο Νίκος Κοτζιάς.

 

Στην κυβέρνηση πιθανόν να επιστρέψουν οι Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης και νέο αίμα θα είναι οι Παναγιώτης Ρήγας, Κώστας Ζαχαριάδης, Ράνια Σβίγγου, Κώστας Στάϊκος, Λευτέρης Κρέτσος (σ.σ. ίσως αντικαταστήσει τον Νίκο Παππά στο Ψηφιακής Πολιτικής). Θα παραμείνει ο Αλέξης Χαρίτσης και δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί αναλαμβάνοντας ενδεχομένως το αυτόνομο υπουργείο Επενδύσεων (υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί).

 

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το οποίο παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας μετά την τραγωδία στο Μάτι). Ακούγεται πάντως έντονα το όνομα του Βασίλη Μαστρογιάννη.

 

Τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Παμπούκη είναι εκείνα που σηματοδοτούν την επιθυμία του Μαξίμου για άνοιγμα προς τα κεντροαριστερά. Υπάρχουν όμως και σκέψεις για άνοιγμα και προς τα… κεντροδεξιά, με τα ονόματα του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου να είναι από εκείνα που ακούγονται έντονα. Το ίδιο και εκείνα των λεγόμενων «καραμανλικών», της Κατερίνας Παπακώστα (η οποία όμως μάλλον δεν… ψήνεται) και Χρήστου Ζώη.

 

 

 

Β